VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gulášové slavnosti nezkazilo ani počasí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. I přesto, že se Beskydy zahalily občas do hustých dešťových mračen, návštěvnost byla opět vysoká.

25.7.2009
SDÍLEJ:

Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. Foto: Deník/Adam Knesl

Osmnáctý ročník gurmánské akce našel v sobotu 25. července po čtyřech letech nové zázemí. Z frenštátského autokempu se přemístil blíže k horám, do lokality Liščí mlýn. Proč se tak stalo, vysvětlil Deníku hlavní pořadatel Marian Žárský, vedoucí Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm: „Kemp nevyhovoval jednak kapacitou a jednak byl i problém se samotným provozem kempu, kde se například střídali hosté.“

Ovšem, změna místa nebyla jedinou novinkou. „Oproti jiným ročníků tady máme dětské atrakce, velké množství kapel, a také jsme si mohli dovolit, díky spojení s Liščím mlýnem, největší tahák letošních slavností, zpěvačku Věru Špinarovou,“ sdělil dále Žárský.

Samozřejmě, se vše točilo kolem, v české kotlině obzvlášť populárního, guláše. Do Frenštátu dorazilo dvanáct týmů, které uvařily pochoutku nejen pro návštěvníky, ale také pro odbornou porotu. V jejím čele stál kuchař Jakub Sedláček, podle kterého je úroveň gulášových družstev rok od roku lepší. „Více se snaží dodržovat hygienické zásady, umí si s gulášem vyhrát, provařit ho a podobně,“ řekl šéf poroty a jedním dechem dodal: „Letos všechny guláše, až na jednu výjimku, splnily všechny parametry, které měly mít.“ Porota se při hodnocení zaměřuje na barvu masa, hustotu guláše, design stánku a především na chuť. „Většinou bývají guláše nedochucené, nebo naopak překořeněné, ostré a potlačí ostatní chutě,“ sdělil nejčastější přešlapy „gulášové alchymie“ Sedláček.

V Liščím mlýně vařili kuchaři především z Moravskoslezského kraje, ať už z Ostravy nebo z Frýdku-Místku, nechyběli samozřejmě také každoroční gulášovníci. Nejčastěji porota ochutnala pokrm s hovězím a vepřovým masem, nechyběly pochoutky ze zvěřiny, netradiční byl guláš s roštěnou a játrou.

O úspěchu sobotních slavností na úpatí Beskyd pořadatel vůbec nepochyboval: „Jak se tak dívám, tak změna lokality i občas nepříznivé počasí se na návštěvnosti neprojevily. Věřím, že se Gulášové slavnosti uskuteční i příští rok,“ dodal na závěr Marian Žárský.

Autor: Adam Knesl

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Senior taxi. Ilustrační foto.

Nový Jičín zřídí senior a baby taxi

83

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Vaše miminka - noví občánci našeho okresu

Také tento týden díky vstřícnosti nemocnic v Novém Jičíně a ve Frýdku-Místku se souhlasem jejich rodičů vám přinášíme fotografie nově narozených občánků v našem okrese.

Skokan Janda doskočil až do sněmovny, s Plocem se v lavici nepotká

/FOTOGALERIE/ Devětatřicetiletý Jakub Janda z Frenštátu pod Radhoštěm byl doposud známý hlavně jako vynikající skokan na lyžích, mimo jiné vítěz světového poháru.

Králem voleb v kraji je Ivo Vondrák. Nemám ambici být ministrem, řekl Deníku

/ROZHOVOR/ „Nemám ambici být ministrem. Ale v politice nikdy neříkej nikdy,“ konstatoval v povolebním rozhovoru pro Deník hejtman a nově i poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT