Zuzana Kalinová z pořádajícího Městského kulturního střediska Frenštát pod Radhoštěm, která akci moderovala, pro Deník upřesnila, že jubilejního ročníku se zúčastnilo dvanáct týmů, které nabídly třináct soutěžních a patnáct nesoutěžních gulášů. „Předseda poroty Václav Forman řekl, že letos opravdu nebyl špatný guláš, že rozhodování bylo neskutečně těžké, neboť guláše měly opravdu vysokou kvalitu,“ poznamenala Zuzana Kalinová.

Těžní věže dolů Frenštát, 14. února 2022 ve Frenštátu pod Radhoštěm.
Budou si lidé sami vyrábět a distribuovat energie? Na Novojičínsku o tom uvažují

V kategorii Nejlepší stánek, v níž se hodnotila celková atmosféra, do níž patří dobrá a pozitivní nálada celého týmu, výzdoba stánku, nebo také, jak si umí udržet pořádek, zvítězil tým Partyja z Frenštátu pod Radhoštěm. Cenu Asociace kuchařů a cukrářů ČR za inovativní a kreativní přístup ve vaření guláše získal tým Malináči ze Zubří. V hlavní soutěži vyhrál tým Synci.

Synci z Ostravska přijeli a vyhráli s hovězím 

Vítězný tým vyhrál s hovězím gulášem. Mluvčí týmu Milan Vala pro Deník sdělil, že jejich hovězí guláš byl hlavně připravovaný s velkou láskou pro lidi, kteří prošli. Šestičlenný tým tvořili „synci“ již zralejšího věku z Ostravy, Havířova, Klimkovic a okolí. „Scházíme se tak na třech, čtyřech gulášfestech v roce. Chceme si to hlavně užít. V čem je třeba jiný náš hovězí guláš? Nezahušťujeme moukou, nasušíme si chleba, který podrtíme nebo pomeleme. Náš guláš je navíc s pórkem a čerstvou paprikou a je ještě zahuštěný i pivem,“ prozradil Milan Vala s tím, že v nabídce ještě měli Segedínský guláš a Mexický guláš. „Hovězí guláš děláme většinou z hovězího krku, který je trošku prorostlý, protože tuk je nositelem chutí,“ dodal Milan Vala.

Ostravský PRAJD průvod 2022, 30. července 2022, Ostrava.
OBRAZEM: Stejná láska, stejná práva, Ostrava byla duhová, prošel jí průvod LGBT+

Tým Synci jezdí na gulášfesty hlavně v Ostravě, Bašce nebo Hlučíně, ale když se asi před pěti lety podíval poprvé do Frenštátu pod Radhoštěm, kde tenkrát ještě bývaly Gulášové slavnosti v autokempu, měli členové o dalším místě jasno. „Hodně se nám to tehdy tady zalíbilo a tak tady jezdíme taky. Ta akce i pořadatelé jsou super,“ pochvaloval si Milan Vala.

V šestičlenném týmu prý už má každý vcelku jasné úkoly. Jiří Pospíšil, další člen týmu ale upozorňuje, že práce členů, z nichž ani jeden není profesí kuchař, často bývá spontánní. „Každý ale ví, co má dělat,“ podotýká Jiří Pospíšil.

Z vítězství měli členové týmu Synci očividnou radost, i když už jsou na úspěchy zvyklí. Letos například budou obhajovat loňské prvenství v Bašce. „My to ale neděláme pro ceny nebo pro peníze. Cílem toho, že se s kluky potkáváme, je, že chceme dát lidem okusit i jiné guláše, než ty klasické, jaké se vaří v restauracích. Děláme to s láskou, pro tu hru, proto, že nás to baví,“ uzavřel Milan Vala. (ipa)