Důvodem nebyl požár či jiná nepříjemnost, ale taktické cvičení hasičů zaměřené na vyprošťování z autobusů. Díky němu si profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Bílovec a Nový Jičín mohli přímo v praxi osvojit taktiku nasazení hydraulických nástrojů a dalšího vybavení potřebného právě k vyprošťování cestujících při dopravních nehodách.

Zloději řádí v klidné novojičínské čtvrti v ulici Novellara. Na cizí pozemky se dostávají uličkou mezi zahradami.
Klidné bydlení v Novém Jičíně narušují krádeže

„Hasiči se postupně seznámili s konstrukcí autobusů, s nástrahami, které je při vyprošťování mohou čekat, a také s variantami, se kterými se v závislosti na jednotlivých typech mohou u případných dopravních nehod potkat,“ přiblížil náplň cvičení Petr Kůdela, mluvčí krajských hasičů.

Zasahující jednotky si tak mohly kromě běžného rozbíjení skel vyzkoušet i například vytvoření otvoru v boku autobusu, odtržení dveří či sedadel.

Podle slov mluvčího je takové vybavení běžnou součástí prvovýjezdové techniky krajských profesionálních hasičů. „Dobrá znalost možností nasazení u zásahu je tak základním stavebním prvkem úspěchu při případné potřebě v reálné situaci,“ uzavřel Petr Kůdela.

Na této křižovatce ve Vlčovicích došlo v závěru září ke karambolu cyklisty s osobním automobilem.
Policie žádá o pomoc při vyšetřování dopravní nehody