Je to jen pár dnů, co se v prostorách hasičské zbrojnice v Kopřivnici odehrála menší slavnostní akce, předání dvou nových hasičských vozidel. Dodala je společnost Wiss Czech, zastupující polského výrobce hasičské techniky, jež vzešla z výběrového řízení. Město pro nákup vozidel vyčlenilo 3 miliony korun.

„Po diskuzi s vedením města a vyjasnění si úkolů, které se od jednotek v místních částech očekávají, bylo rozhodnuto o jednotné koncepci všech vozidel. Při tvorbě technické specifikace pro výběrové řízení, kterou zajišťovalo vedení kopřivnické jednotky, muselo být kromě požadavků pro zásah vyhověno mimo jiné poměrně omezeným prostorovým možnostem hasičských zbrojnic a přihlédnuto bylo také ke společenské funkci hasičů v obcích.

Úkol to byl o to složitější, že jednotky mají a budou mít k dispozici pouze jediné vozidlo," stojí na stránkách JSDH Kopřivnice.

Výsledkem byl požadavek na vozidlo, které mělo, laicky řečeno, uvézt základní požární výbavu s přenosnou požární stříkačkou, plovoucím a kalovým čerpadlem, motorovou pilu, elektrocentrálu, osvětlovací soupravu, a také aby bylo schopno přepravit maximální počet osob, přičemž řidič by nemusel vlastnit řidičské oprávnění skupiny D, potřebné k řízení autobusu.

Dodavatelská firma podle požadavků nabídla dopravní automobily na podvozku Iveco Daily 4×2 o celkové hmotnosti 5,2 tuny s devíti místy pro posádku a potřebným vybavením pro případný zásah.

Doposud měli hasiči v Mniším a v Lubině k dispozici dopravní automobily DA 12 Avia, jejichž stáří přesahovalo třicet let. O tom, co s nimi bude, by měla rozhodnout městská rada. „Zřejmě to půjde do šrotu, protože taková auta už dneska nikdo nekoupí," uvedl pro Novojičínský deník Tomáš Melčák, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Kopřivnice.

V nastávajícím roce by měla výměna vozového parku u jednotek v místních částech Kopřivnice pokračovat. „Předběžně je v rozpočtu vyčleněná částka na nákup automobilů ve Vlčovicích a Větřkovicích," doplnil Tomáš Melčák.

Město Kopřivnice je zřizovatelem pěti jednotek požární ochrany. Kromě zmíněných čtyř jednotek kategorie JPO V v místních částech je to jednotka v samotné Kopřivnici, zařazená do JPO II.