Za některé škody mohly rachejtle či výbušniny, za další špatně instalované svíčky nebo zalehlé cigarety v postelích či sedacích soupravách. Kromě toho často hoří plastové a plechové kontejnery na tuhý komunální odpad. Na přelomu roku 2013 a 2014 hasiči v Moravskoslezském kraji hasili přesně 26 popelnic.

Zrádné svíčky

Hasiči připomínají, že k požáru v domácnostech stačí zapálená svíčka, která stojí v blízkosti textilií, v nábytkových sestavách, v průvanu či se dotýká smrkových větviček. „Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Základní zásadou zůstává neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru," upozorňuje Petr Kůdela, mluvčí krajských hasičů, s tím, že před noční procházkou by měli lidé svíčku zhasnout.

Nebezpečné mohou být i rachejtle, světlice, dělobuchy a petardy. Odpalovat by se měly nikoli z balkonů, ale výhradně venku na volných prostranstvích. Tedy mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut a jehličnatých stromů. O kolemjdoucích lidech či jejich čtyřnohých miláčcích ani nemluvě.

Ohňostroje

Pyrotechnika nepatří do rukou dětí, ale ani dospělých, kteří již mají problémy udržet rovnováhu. Obezřetní by lidé měli být i při samotném nákupu pyrotechniky a v žádném případě by ji neměli vyrábět podomácku. U rachejtlí se nevyplatí šetřit na kvalitě. Nejlepší je nakupovat je v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že nebudou vlhké, a součástí by měl být návod v češtině. Pro běžného smrtelníka jsou vhodné pouze rachejtle v I. a II. třídě. Uskladněny by měly být v suchu a dostatečně daleko od zdrojů tepla.

A co s nevybuchlými petardami? „Zásadně se jich nedotýkejte, nechávejte je položené na zemi a z bezpečné vzdálenosti je zaházejte sněhem, aby se co nejdříve ochladily. Totéž platí o hořících zbytcích již vybuchlých rachejtlí. Uklidit je můžete až na Nový rok ráno či dopoledne," dodává Petr Kůdela.