VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hezcí upekli obří ucho, připsali si další rekord

Štramberk - Zase o kousek blíže svému snu jsou pekaři Hezcí ze Štramberka. V sobotu totiž upekli maxiucho o průměru 161 centimetrů. Jejich cílem je ale zdolat dvoumetrový průměr.

23.6.2008
SDÍLEJ:

Obří kornout z perníku zmizel z velké kulaté podložky během několika vteřin. Přihlížející si nenechali ujít příležitost k ochutnání veleucha.Foto: Deník/Ellen Weissbrodová

Oproti minulým letům Hezcí letos postupovali více takticky. Než se pustili do největšího pečeného kornoutu, upekli dvě zkušební ucha, jedno o průměru 90 centimetrů a druhé mělo průměr 140 centimetrů.

„Ke zdárnému upečení vede mnoho faktorů, jako je podsypání či síla těsta. Hlavně však záleží na schopnostech Hezounů,“ sdělil jeden z trojice bratrů Karel Hezký. „Letos nám velice pomohl pečící papír z Německa, který jsme sehnali přes jednu firmu. Je dvoumetrový a je v celku. Loni jsme pečící papír o šířce 30 centimetrů podlepovali a nebylo to ono, trhal se,“ podotkl Karel Hezký, jenž společně s bratry a příbuznými loni upekl veleucho o průměru 147 centimetrů.

Také letos se rekordní maxiucho peklo na největší pánvi v republice, která má průměr dva metry, je z nerezové oceli a váží 130 kilogramů. Aby ucho drželo klasický tvar kornoutu, museli Hezcí zajistit i speciální formu. „Tu nám vyrobili v Kopřivnici,“ doplnil Karel Hezký.

I když letos chyběli komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den, kteří by rekord oficiálně uznali, devítičlenný tým pekařů Hezkých měl ze zdařilého pokusu nemalou radost. „Pro nás to rekord je a je to super pocit. Až budeme zdolávat ještě větší průměr, komisaře přizveme,“ sdělil autor nápadu s veleuchem Ladislav Hezký. „Je to skvělý pocit,“ podpořil bratra Lumír Hezký. „Práce, která tomu předcházela, je zúročena. Jsem rád, že se to povedlo a zvládlo,“ doplnil Karel Hezký, na kterého navázal sedmiletý synovec František. „Bylo to príma,“ dodal.

Stejně jako loni si desítky přihlížejících přišly na své. Všechny tři pečené pochoutky si lidé mohli rozebrat a ochutnat. Například po největším maxiuchu se doslova zaprášilo. Do patnácti sekund po něm nezbylo ani památky.

Autor: Ellen Weissbrodová

Místo události:
23.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

JEDNA Z NADĚJÍ novojičínského plaveckého klubu Marie Skopalová (uprostřed) ukázala hned na úvod sezony výtečnou formu.

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

ZÁVIŠICKÝ TALENT Radek Rýpar (vpravo) získal na Českém poháru v Brně v nabité konkurenci bronz. Na snímku s rovněž bronzovým Danem Šimkem. Snímky. TJ Závišice

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Křížová cesta povede z Bílovce směrem na Bílov a hotová má být na jaře příštího roku.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Odkup pozemku od Jednoty Hodonín schválili zastupitelé Mořkova.

Hokejisté kopřivnické Tatry pomohli dobré věci

Druholigoví hokejisté Tatry Kopřivnice společně darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.   

Evropské poháry? Postupně za tím půjdeme

Říká v rozhovoru pro Deník spojka extraligové Kopřivnice Patrik Fulnek, který by rád pomohl naplnit čtyřletou vizi klubu.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení