Pamětníci si ještě pamatují dobu, kdy byla vila v kopřivnickém parku Edvarda Beneše centrem dění a kultury. Ti mladší si možná vzpomenou na to, že se v suterénu objektu nacházelo restaurační zařízení. Ovšem většina Kopřivničanů vnímá vilu už jen jako chátrající a nevyužitý objekt.

Aby se tohle vnímání v co možná nejkratší době změnilo, rozhodlo se město Kopřivnice najít partnera, který by zajistil komerční využití vily. Tamní zastupitelé se shodli na pronájmu nebytových prostor v suterénu a prvním podlaží této novorenesanční stavby.

Historie budovy jako lákadlo

Většina z nich přitom věří, že nájemce přiláká nejen zajímavý vzhled budovy a její umístění, ale také letitá historie. „Vilu s arkádovou lodžií, trojúhelníkovým štítem a venkovní terasou nechal v letech 1891 až 1892 postavit kopřivnický továrník Adolf Schustala dle návrhu významného stavitele Heinricha Czeikeho. Na konci minulého století se stal majitelem baron Ringhofer, který vilu obýval při svých inspekčních návštěvách automobilky," uvedla tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková s tím, že v následujících letech sloužila budova kopřivnické Tatrovce.

Teprve před pár lety jak budovu, tak druhou polovinu parku od Tatry za 10 milionů korun odkoupilo město, které zde chtělo realizovat rozvojové projekty. Všechny plány ale zdaleka dokončeny nebyly. „Zatímco část veřejných prostranství v parku se již rekonstrukce dočkala a další pozemky budou upravovány příští rok, vila na potřebnou investici a opětovné využití stále čeká," potvrdila Lucie Petříčková.

Budova je staticky v pořádku

Možností budoucího využití budovy se zabývala pracovní skupina vytvořená pro tuto záležitosti. Ta stanovila základní parametry využití vily. Záměr je v tuto chvíli již veřejný. „Jeho cílem je najít partnera, jenž by vilu využíval na základě dlouhodobého nájmu a také by investoval do její rekonstrukce. Budova je staticky v pořádku, ale její technický stav je bohužel špatný. Objekt potřebuje nové rozvody, hydroizolaci, okna a dveře, sociální zařízení i další úpravy.

Členové pracovní skupiny podporují společnou investici na opravy a technické zhodnocení budovy a připouštějí rovněž variantu zápočtu nákladů nájemce oproti nájemnému," uvedl vedoucí kopřivnického odboru majetku města Kamil Žák.

Přestože nebyly stanoveny žádné svazující podmínky budoucího využití objektu, město chce preferovat ty zájemce, kteří budou alespoň částečně respektovat architektonickou studii z roku 2009, podle které by v suterénu měla fungovat restaurace a v prvním podlaží víceúčelový prostor, vhodný jako obřadní síň či místo pro reprezentativní akce.

Zájemci o spolupráci si budou moci nabízené prostory prohlédnout příští středu, 4. prosince, mezi 14. a 15. hodinou. Písemné žádosti o pronájem bude radnice přijímat do 15. ledna příštího roku.