Jedenáctiletá dívka utrpěla omrzliny a poranila si nohu, nohy omrzly také dvaačtyřicetileté ženě. Horská služba o tom informovala na svých internetových stránkách.

Dispečer záchranářů dostal výzvu k vyproštění z nepřístupného terénu v 16:30 prostřednictvím tísňové linky. Pro dva dospělé a tři děti vyrazily dvě skupiny záchranářů z Pusteven a další z Frýdlantu nad Ostravicí. Když záchranáři postižené turisty našli, museli je transportovat kolem potoka. "Tím došlo k dalšímu ohrožení nejen samotných postižených, ale i záchranářů, protože v korytě potoka hrozily sesuvy sněhu," uvedli pracovníci horské služby.

Podchlazenou dívku záchranáři snesli na cestu, tam ji zabalili do termofolie a pak na saních a čtyřkolkou transportovali k sanitce do Trojanovic. Ostatní turisty ze skupiny postupně odvezli sněžnými skútry.

"Turisté porušili varování horské služby pro pohyb v terénu, který je v současných podmínkách velkým hazardem. V dané lokalitě se sněhová pokrývka pohybuje okolo 150 centimetrů," uvedli záchranáři s tím, že záchranná akce skončila ve 20:00 a bylo do ní zapojeno osm pracovníků horské služby.