VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští na Novojičínsku: Zákaz kouření povede k úbytku zákazníků

Vláda na začátku června schválila zákon o zákazu kouření v restauracích, na koncertech nebo tanečních zábavách. Většina hospod v regionu se obává, že jim masivně ubude zákazníků.

26.6.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Martin Divíšek

Od příštího roku si už kuřáci v hospodách nezapálí. Zákon kromě zákazu kouření uděluje také povinnost prodávat jeden nealkoholický nápoj levněji než alkoholický.

„Beru to jako omezování podnikání. Zatím nevím, jak se k tomu postavíme. Vzhledem k tomu, že jsme pivnice, kde si chodí lidé taky zakouřit, očekáváme pokles počtu zákazníků asi o padesát procent," uvedla majitelka restaurace Moravia v Kopřivnici Alena Burdovská.

Neméně „pozitivně" se vyjádřila také majitelka hotelu Beskyd v Trojanovicích Michaela Galíková. „Doufáme, že to neprojde senátem a sněmovnou. Obávám se, že pro hotel by to byl likvidační krok. Pro všechny restaurace to bude špatné, protože lidi přestanou chodit. Je to neoprávněný zásah do jejich práv," poznamenala Michaela Galíková.

Ohrožení existence některých podniků

Majitel restaurace a pizzerie Balita ve stejné lokalitě, Radek Šenkyřík, považuje zákaz za devastační. „Nevím, čím si to hospodští zasloužili, ale v tuto chvíli dělá stát vše pro to, aby je zlikvidoval. Bohužel nevidím žádnou možnost obrany a celkově to vypadá, že tuto situaci nepřežijeme, což bude mít za důsledek totální devastaci naší rodiny. Naši restauraci splácíme, brzy nebudeme mít z čeho, a o restaurace v nejbližších letech nebude zájem a budou neprodejné, tudíž nám banka zabaví úplně vše. Celkově nevidím žádné řešení," obává se o existenci Šenkyřík.

Většina restaurací je už dnes rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část. „U nás to tak funguje, lidé si mohou vybrat a nikdo si nestěžuje. Ze všeho nejvíc mi však nejde do hlavy, proč má zákaz platit i ve venkovních prostorách restaurace, tedy na terase a zahrádce, kde nemůže kouření obtěžovat už vůbec nikoho," popsal Šenkyřík.

Podobně vnímají situaci v Restauraci u Holubů v Bílovci. „Kuřácké prostory jsou využívány daleko víc," řekl majitel Petr Holub, s tím, že podnik, ve kterém vaří i obědové menu, navštíví z řad kuřáků denně více než sto zákazníků. Poloviční odliv očekává také majitelka hospody U Fojtíků ve Fulneku. „Existenci naší hospody to ovlivní určitě hodně. Nikdo neví, co bude dál, ale bohužel s tím nemůžeme nic dělat," řekla Vlasta Fojtíková.

Omezování osobní svobody

Nespokojenost panuje nejen mezi majiteli hospod, ale taky mezi občany. Zaznívají hlasy, že nekuřáci budou nyní omezovat kuřáky a že celoplošný zákaz kouření je jen zbytečný výmysl.

„Chodím do hospody, abych se pobavil, a při té příležitosti taky něco vypil a vykouřil. Dalo by se říct, že je to takový rituál. Pokud někoho cigára otravují, tak bych navrhoval zakázat i chlast. Lidi po něm smrdí, škodí si tím a chovají se otravně, nehledě na to, že někteří návštěvníci náleven smrdí i bez cigár a chlastu a nijak omezováni nejsou. Celkem chápu nekuřáky, ale hospoda bez cigár není hospoda," myslí si Marek Tragan, který navštěvuje restaurace ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Jako omezování osobní svobody vnímá novelu taky Martina Pustková. „Je to buzerace. Zákon zakazuje i vodní dýmku, což zruinuje většinu čajoven. Je to příliš velký a zbytečný zásah do svobodné vůle člověka," vyjádřila se Pustková.

Kladné ohlasy

Naproti tomu je i mnoho těch, jež novelu vítají. „Konečně! Nevěřila jsem, že se toho ještě někdy dožiju. Ještě bych k tomu přidala i vyhrazená místa venku, a byl by to ráj na zemi," neskrývala nadšení nekuřačka Karolína Vašendová.

Kladné ohlasy jsou i mezi některými kuřáky. „Je to dobrá věc. Bude díky tomu menší spotřeba cigaret, člověk nebude smrdět kouřem, a když si budu chtít zakouřit, prostě půjdu ven," nevidí problém Miroslav Maceček,

Novela zákona o zákazu kouření má platit od začátku příštího roku. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Odborníci na závislosti vidí rozhodnutí vlády jako krok správným směrem, naopak Asociace hotelů a restaurací je proti.

Aneta Přádková

Autor: Redakce

26.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

JEDNA Z NADĚJÍ novojičínského plaveckého klubu Marie Skopalová (uprostřed) ukázala hned na úvod sezony výtečnou formu.

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

ZÁVIŠICKÝ TALENT Radek Rýpar (vpravo) získal na Českém poháru v Brně v nabité konkurenci bronz. Na snímku s rovněž bronzovým Danem Šimkem. Snímky. TJ Závišice

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Křížová cesta povede z Bílovce směrem na Bílov a hotová má být na jaře příštího roku.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Odkup pozemku od Jednoty Hodonín schválili zastupitelé Mořkova.

Hokejisté kopřivnické Tatry pomohli dobré věci

Druholigoví hokejisté Tatry Kopřivnice společně darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.   

Evropské poháry? Postupně za tím půjdeme

Říká v rozhovoru pro Deník spojka extraligové Kopřivnice Patrik Fulnek, který by rád pomohl naplnit čtyřletou vizi klubu.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení