Ačkoliv byl kunínský zámek přístupný o víkendech i během zimních měsíců, svou další zámeckou sezonu oficiálně zahájil až včera, na Velký pátek. Na prohlídku zámeckých prostor mohou návštěvníci vyrazit také během probíhajícího velikonočního víkendu, a to i na Velikonoční pondělí, kdy bude zámek otevřen od 9 do 16 hodin.

„Prohlídky zámku se konají každou celou hodinu a poslední prohlídka zámeckých pokojů s průvodcem se uskuteční ve tři hodiny odpoledne," upozornil kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík.

Součástí prohlídkového okruhu je také ojedinělá výstava Krása porcelánu. Zájemci mohou zhlédnout unikátní kolekci starého porcelánu ze sbírek Muzea Novojičínska spolu s celoživotní soukromou sbírkou manželů Vachoutových z Prahy. Jaroslav Zezulčík láká do zámku také všechny milovníky hudby. Zítra od 17 hodin se ve Velkém sále uskuteční tradiční velikonoční koncert, v jehož rámci vystoupí cembalistka Kateřina Bílková.

Po dlouhé době zpět na zámku

Nová zámecká sezona přinese návštěvníkům řadu novinek. Tou nejvýznamnější bude nejspíš výstava Dědictví rodiny Schindlerů, která bude k vidění od června v půdní galerii zámku.

„Výstava představí návštěvníkům na tisíc exponátů, které se vrátily po sto čtyřiceti pěti letech zpátky na zámek a které přivezlo Muzeum Novojičínska na konci loňského roku z rakouských Korutan jako dědictví bývalých majitelů zámku," nastínil kunínský kastelán s tím, že výstava poté potrvá až do konce zámecké sezony.

Zámecký rošťák generál Josef Kronenberg je název další plánované výstavy, kterou bude hostit zámek v Kuníně. „Expozice bude věnována pozoruhodné, ale dnes již polozapomenuté postavě nezbedného žáka kunínské školy, polosirotka Josefa Kronenberga, který byl na zámku spolužákem pozdějšího Otce národa Františka Palackého," vysvětlil Jaroslav Zezulčík.

Podle dostupných informací zahájí tuto výstavu tematicky, přesně v den státního svátku 28. září.

V letošní sezoně nebudou chybět ani tradiční akce, jako je například slavnost růží Růže pro paní hraběnku, Hradozámecká noc spolu s večerními a nočními kostýmovými prohlídkami nebo prohlídky zámku s dětskými průvodci.

Na své si přijdou také milovníci barokní a staré hudby. Letošní ročník Letní školy interpretace staré hudby, v rámci které proběhne i závěrečný koncert všech účastníků, oživí prohlídky zámeckých prostor od 1. do 6. srpna. Výstava květin rozveselí zámecké pokoje od 28. září do 9. října, Hradozámeckou noc naplánovali pořadatelé na prázdninovou sobotu 27. srpna a ti nejmenší se v zámecké průvodce promění v neděli 29. května. „Dětské prohlídky jsou na zámku v Kuníně naprosto ojedinělé," potvrdil kastelán Jaroslav Zezulčík a na závěr dodal, že návštěvníci za vstup do zámku letos zaplatí stejně jako v minulé sezoně.

V těchto dnech zahájil novou sezonu také hrad Starý Jičín. Strážní věž s rozhlednou, expozici o hradu, prodejnu suvenýrů a hradní hospůdku je možné navštívit po celý velikonoční víkend, a to v době od 10 do 17 hodin. Jako každý rok, i letos se v areálu hradu uskuteční mnoho doprovodných akcí, a to Pálení čarodějnic, Kočárkiáda, hrad obsadí také strašidla, sokolníci, bubeníci i majitelé motocyklů Harley-Davidson. Připravují tam rovněž interaktivní program pro školní výlety i výlety mateřských škol.

Štramberk o něco později

O několik kilometrů dál, ve Štramberku, zahájí letošní sezonu o tři týdny později, přesně v sobotu 16. dubna. Důvodem pozdějšího termínu jsou dokončovací stavební práce, které v areálu štramberského hradu stále probíhají. Návštěvníci dominanty města Trúby a přilehlých roubenek se taktéž mohou těšit na několik novinek.

„Největší změnou letošního roku bude jistě zavedení turniketu a elektronické evidence vstupného a nový interiér Jaroňkovy útulny," nechal se slyšet starosta Štramberku David Plandor. V areálu hradu se v průběhu roku uskuteční také několik kulturních akcí, zamilovaní si tam mohou říci i své životní ano.

Nejpozději začne zámecká sezona na zámku v Bílovci.

Ten se návštěvníkům poprvé otevře v sobotu 23. dubna ve 14 hodin. Na programu budou, mimo jiné, komentované prohlídky sklepení zámku či večerní prohlídka zámku s lucerničkami, doplněná o Živé obrazy z dějin zámku.

Ivana Reková