Na posledním zasedání oderských zastupitelů se opět diskutovalo o tom, jestli si pronajmout další radar na měření rychlosti vozidel projíždějících městem. Ten by měl být umístěn va ulici Hranické. Od minula se totiž objevila jedna zásadní novinka.

„Dojde k časovému posunu, protože se chystá větší oprava silnice I/47. Celkovou rekonstrukcí projde most, který je pod pekárnou při výjezdu z náměstí," informoval starosta Oder Pavel Matůšů. Rekonstrukce si vyžádá úplnou uzavírku silnice. Nákladní doprava bude vzhledem ke složitosti dopravní situace v Odrách odkloněna mimo město. Osobní doprava a autobusy budou přesměrovány objízdnou trasou po ulici Potoční, kde budou obousměrný provoz řídit semafory. Po dobu opravy budou mimo provoz autobusové zastávky na náměstí a u Komenského školy.

Má to cenu?

„Při posledním jednání byl určen termín oprav od 1. června do konce srpna. Od 1. září, kdy se půjde do školy, už by to mělo být otevřené. Z tohoto důvodu je i návrh smlouvy úsekového měření od 1. září do března 2015. Nebo to můžeme ještě o měsíc posunout, pokud byste se rozhodli, že to schválíte," nastínil možnosti Jan Skalka, vedoucí odboru dopravy, s tím, že pronájem zařízení na půl roku by stál necelých 197 tisíc korun.

„Nový radar bychom zprovoznili až od 1. října. Myslím, že tu cestu do konce srpna neudělají, že se to možná o nějaký ten den protáhne," konstatoval Pavel Matůšů a pak otevřel diskusi. Zastupitelka Ludmila Hrachovcová byla proti návrhu. „Jsem proti tomu měření. Klidně se to může nechat na rozhodnutí nového zastupitelstva. Přijde mi zbytečné to teď schvalovat," nechala se slyšet.

Další zastupitelé se však shodli na tom, že prioritní je bezpečnost.

„Jsem přesvědčen, že je to dobrá věc. V Odrách se nejezdí pomalu," řekl třeba místostarosta Libor Helis. Jenže tajemník města Petr Mlčoch měl obavy, že nový radar přinese nárůst agendy na správním odboru. „Je možné, že budeme potřebovat nového pracovníka, který by to řešil," uvedl tajemník.

Jan Skalka ještě připomněl, že tam je značka Pozor, měřený úsek. „Vytáhl jsem statistiku ze 4. dubna, byl to pátek. Z celkového počtu 11 697 vozidel projelo v tom směru, kde je umístěn měřák, 5814 aut. Čtrnáct lidí projelo za ten den sedmdesátkou, jeden dokonce osmdesátkou," vyřkl na závěr hrozivá čísla vedoucí odboru dopravy.

Nakonec zastupitelé pronájem radaru schválili.