Od dnešního rána až do noci se ve frenštátském autokempu pořádá už 23. ročník Gulášových slavností. V 9.30 hodin všichni soutěžící zahájí vaření guláše, který musí připravit v kotlíku na přírodním ohni, na dokončení budou mít čtyři hodiny.

Porota však bude hodnotit nejen chuť guláše, ale i samotnou práci, čistotu pracoviště, kreativitu, výzdobu stánků a další aspekty. V 15 hodin se diváci i soutěžící dočkají slavnostního vyhlášení výsledků, to však není vše.

Po celý den pro ně organizátoři zajistili také kulturní a doprovodný program barmanskou show, vystoupení pěti živých kapel i atrakce pro děti. Vstup na dnešní Gulášové slavnosti je zdarma.

Kdo neholduje gulášům a chtěl by dát přednost spíše zpěvu, může si v sobotu udělat výlet do Kulturního domu Střelnice v Sedlnicích, kde bude znít hudba amerického jihu. Šestý ročník českého festivalu Whisky & Fazole propukne v sále Kulturního a informačního centra Sněženka už v 11.30 hodin.

Výstava vinylů

Kromě hudby si však pořadatelé připravili i doprovodný program v podobě možnosti střílení na střelnici, křtu básnické sbírky Zdeňka Milaty a vernisáže výstavy vinylových desek, kterou bude provázet i odborný komentář.

Expozice poskládaná od sběratelů z celého Česka poté bude k dispozici ke zhlédnutí až do konce srpna v knihovně Josefa von Eichendorffa. Večer se na festivalu představí skupiny a zpěváci jako Bři Mičolovi, Country Gang, Manson Band, Leona Šenková a Firedog a další, vstup bude zadarmo a otrlejší povahy si mohou vzít spacák a přenocovat rovnou na místě.

Milovníci tvrdé muziky se budou cítit jako v nebi pro změnu v amfiteátru na Skalkách.

„Jičínfest je festival na podporu hudebních skupin z Nového Jičína a jeho bývalého okresu. Smyslem festivalu je nabídnout příležitost pro tyto skupiny zahrát si na plně technicky vybaveném podiu a před maximálním počtem diváků a samotné skupiny aktivně zapojit do příprav i průběhu festivalu," přiblížili organizátoři Jičínfestu, který se rok co rok setkává se stále větší oblibou svých návštěvníků, průměrná návštěvnost sahá až ke dvou a půl tisícům lidí.

Festival nabídne dvě stage s celkem jedenácti kapelami z Novojičínska a dvěma hosty ze Slovenska, kterými jsou skupina The Paranoid a zpěvák Miro Šmajda. Na hlavní stage se v sobotu od 18.00 hodin představí kromě slovenských hostů také kapely Blood Manacle, Off Axis, Escape from August a Menu 65.

Druhá stage nabídne kromě novojičínských Public Relations a No Problemmo také metalové Passion of Hate, Animals in Town a Grace a dále také alternativní KNV a Ascendancy ze Vsetína. Vstupenky zakoupené na místě vyjdou každého účastníka na sedmdesát korun.

V neděli na Novojičínsku také nebude čas na nudu, kdo nestráví den na koupališti nebo třeba na zámku, může vyrazit na příborské Rozmarné léto. Akce laděná ve stylu první republiky začíná už v jednu hodinu po poledni na místní plovárně.

„Přijď si vyzkušat lávku přes vodu, možeš na tragaču, na kole nebo nest robu třeba na rukach, budě tolik srandy, žes to eště nezažil," zvou organizátoři, kteří připravili také soutěže pro děti, vystoupení žonglérů, provazochodců a komediantů.

Na Hradě Starý Jičín budou pro změnu k vidění dravci a šelmy, v neděli ve dvanáct hodin zde totiž propukne Sokolnické odpoledne.

„Návštěvníci uvidí ochočenou lišku, vydru, krkavce, sokola, orla a další dravce a šelmy. Dále budou na programu ukázky letu dravců a po celé odpoledne budou mít lidé možnost prohlédnout si dravce zblízka a vyfotit si je na ruce," pozval kastelán hradu Arnošt Pokorný.

Anna Macíčková