Onemocnění trávicího traktu v letních měsících souvisí se způsobem stravování. Lidé hodně grilují a masa nedostatečně tepelně upravují. Typickými zdroji nákazy jsou také vajíčka, majonézy, zákusky, lahůdkové saláty, ale i zmrzliny. Potraviny se ve vysokých teplotách mnohem rychleji kazí. Riziko představuje i špatně umyté prkýnko či nůž, kterým jsme předtím krájeli syrové maso. Vše je tedy nutno velmi dobře umýt pod horkou vodou. Mnozí lidé také uvolní své hygienické nároky.

Podle Josefa Matuška z protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice Ostrava onemocnělo v minulém roce salmonelózou v Moravskoslezském kraji jeden tisíc tři sta třicet čtyři lidí. Kampylobakter pak potrápil téměř pět tisíc lidí. „Nejčastěji se lidé nakazí z masových produktů, které jsou nedostatečně tepelně upravené. Nejrizikovější je pak maso drůbeží,“ uvedl Matuška. Ohroženi jsou také lidé cestující do tropických krajů. Odborníci doporučují kupovat balenou vodu a konzumovat jen dostatečně tepelně upravené potraviny. Tím se vyvarují případných zdravotních obtíží a zachovají si na dovolenou příjemnější vzpomínky.

TEREZA KRUMPHOLZOVÁ