Doba výletů je tady. Informační centra se pomalu zaplňují návštěvníky, kteří si žádají atraktivní trasy, mapy zajímavých míst či pouhopouhé informace o tom, kdy je kde otevřeno či kolik se platí za vstupné. Jak jsou centra připravena na další nápor turistů, který je s nadcházejícími dny bezesporu čeká?

Například ve Studénce nabízejí celoročně ke koupi různé druhy map, pohlednice, průvodce či například vstupenky. „Momentálně tady máme menší brožurku o Kotvici a připravujeme ještě další, o řece Odře. Je to zdarma,“ podotkla Alena Pavlíková z místního infocentra. Návštěvníci si také mohou posloužit letáčky, které připravuje samo centrum, a to historii Studénky, kardinálu Tomáškovi nebo o sportovním vyžití ve Studénce.

Ve Fulneku si mohou turisté zakoupit, kromě pravidelně vydávaných brožurek Moravskoslezského kraje, rovnou celou knihu. „Máme novou publikaci Fulnecko od Adolfa Turka, která je k dostání za čtyři sta devadesát korun,“ uvedla Nikola Jurčová, pracovnice tamního informačního centra. Kniha je vázaná a má 279 stran, na nichž je 13 dobových fotografií. Doplňuje ji mapa Fulnecka a CD, kde lze najít samostatně dobové fotografie a perokresby knihy. „Nové pohlednice se zatím připravují, ale budou určitě ještě letos. Přibyly také nové skleničky,“ dodala Jurčová.
Další infocentrum, tentokrát to v Odrách, připravuje průvodce po oderských památkách. „Budeme se prezentovat i v publikaci Kam s rodinou a jinou zvířenou. Nově vydáváme nové nálepky z edice sběratelských turistických známek,“ zamyslela se Jana Malotová.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm to letos skutečně ožije. „Loni jsme získali grant a během loňské sezony jsme připravovali propagační materiál, který jsme dokončili ke konci roku. Na toto léto proto máme připravenou brožurku, která je spolufinancovaná z grantu Moravskoslezského kraje,“ upřesnila Patricie Pustějovská z infocentra. Brožurka se jmenuje Tip na výlet Pustevny, Radegast, Radhošť. „Tam si turisté mohou přečíst, jak se dostanou do těchto lokalit a máme to spojeno s takovou pověstí. Je to skoro až pohádkové, takže si v tom můžou číst i děti. Na konci je vždy tip, jak se na to určité místo dopravit, a to jak pěšky, tak na kole či autem,“ uzavřela Pustějovská. Aby byl servis kompletní, připravují pracovníci infocentra také pokračování v podobě průvodce po Frenštátě pod Radhoštěm.

V Turistickém centru v Kopřivnici lze najít aktualizovaná data například o zdravotnických zařízeních, ubytování či možnosti stravování. Návštěvníci mohou využít také zpoplatněného přístupu k internetu nebo si zakoupit mapu Lašské brány Beskyd.

Turisté mají dveře otevřené také v některých obcích. I tam se nalézají pracovníci, kteří kromě dobré rady mohou posloužit také chytrou brožurkou a dalšími průvodci. Novojičínsko je skutečně místem, kde je stále co objevovat.