Vyhledat si potřebné informace, komunikovat s rodinou prostřednictvím e-mailů či chatu nebo zdarma zavolat kamarádům prostřednictvím služby Skype. To jsou nejžádanější počítačové dovednosti, které se v současné době učí senioři z novojičínských domů s pečovatelskou službou.

„Město Nový Jičín zakoupilo do každého ze tří zařízení dva počítače, které budou obyvatelům DPS k dispozici zdarma. Také pro ně bezplatně zajišťuje proškolení. Iniciátorem projektu, který umožní třem stovkám seniorů, aby měli díky elektronické cestě snazší přístup k informacím i rychlejší kontakt s příbuznými a známými, je Pečovatelská služba Nový Jičín," informovala mluvčí města Marie Machková.

Trávit hodiny ve virtuálním světě začali jako první klienti DPS na Revoluční ulici, a jak uvedla vedoucí Pečovatelské služby Nový Jičín Alice Hynčicová, mezi žádanými webovými stránkami byla například ta zdejší knihovny: „Nejodvážnější obyvatelé si práci na nově instalovaných počítačích hned vyzkoušeli. Zaujalo je základní prohlížení a vyhledávání i komunikace s okolním světem prostřednictvím programu Skype. Obyvatelé našeho zařízení projevili zájem o představení stránek města Nový Jičín, vyhledali si knihy k zapůjčení v seznamu místní knihovny," řekla.

Počítačů se již brzy dočkají také obyvatelé DPS U Jičínky a Pod Lipami, a aby se mohli vzdělávat, bude důchodcům dále k dispozici také školící místnost na úřadě na Divadelní ulici 1. „Zapůjčí jim tam notebooky, na kterých se za asistence informatiků mohou učit pracovat s internetem," doplnila Marie Machková.

Také kopřivnická radnice se snaží zpestřit podzim života zdejším občanům. Po loňském, velice úspěšném projektu Rok aktivního stárnutí připravila pro ten letošní rok program Aktivní senior 2013. „Aktivity budou opět z oblasti vzdělávací, ale především sportovní i kulturní tak, aby si každý mohl vybrat z toho, co je mu nejbližší. Opakovat se budou nejen loňské úspěšné akce, ale přibudou i zcela nové," uvedla již dříve tisková mluvčí Kopřivnice Lucie Petříčková.