K poslednímu případu došlo ve Frenštátě pod Radhoštěm a škoda zde přesahuje 200 tisíc korun. „Předmětem zájmu pachatele byly loterijní losy, zboží i finance. V současné době je prověřovaným obdobím časový úsek dvou let," informoval novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Někteří jedinci se snaží manko zakrýt za každou cenu, a tak neváhají nahlásit falešné vloupání. Takový scénář zvolila dvaatřicetiletá vedoucí prodejny v Odrách.

„Způsob provedení vloupání, zajištěné stopy na místě činu a svědecké výpovědi přivedly vyšetřující policisty k podezření, že vše může být jinak, než je prvotně oznámeno. Postupným skládáním informací dospěli k závěru, že jde spíše o defraudaci peněz a zboží než o krádež," vysvětlil policejní mluvčí s tím, že podezřelá se poté přiznala k falešnému nahlášení vloupání. Peníze z tržby si nechávala pro svou potřebu. Z oznamovatelky a poškozené se nakonec stala obviněnou, kterou nyní vyšetřují policisté hospodářské kriminality s trestní sazbou od jednoho do pěti let trestu odnětí svobody.

Podvody odhalí inventury

„Většina případů se dostane k policistům po provedených ročních inventurách, účetních uzávěrkách či „likvidaci" provozoven vlastníky. V průběhu prověřování se ve většině případů jedná o snahu zakrýt manko oznámením dodatečných krádeží s následným uplatněním pojistné události," říká Petr Gřes.

Výjimkou není bohužel ani systematické rozkrádání nejrůznějšího zboží samotnými zaměstnanci nebo jejich vedoucími. (edm)