S úsměvem krátce před čtvrtou hodinou odpolední Ivo Vondrák do sídla hnutí vcházel - s příslibem, že rezignuje - a s úsměvem i vycházel. „Funkci místopředsedy hnutí jsem nabídl a složil. Rezignaci jsem podal sám od sebe,“ potvrdil přibližně po hodině a půl novinářům nyní už bývalý místopředseda hnutí.

Deníkem už v úterý oslovení členové hnutí ANO nepředpokládali, že téma Vondrák bude hlavním bodem programu zasedání, pokud jím však nebyl, byl rozhodně prvním a nejdelším. „Zazněly vůči mě výtky, já jsem se snažil svá rozhodnutí vysvětlit. Považuji však za velmi důležité, že diskuse byla vedena na úrovni," přiblížil jednání za zavřenými dveřmi hejtman.

Snímky z tiskové konference po jednání předsednictva hnutí ANO:

Velmi slušná byla diskuse o Vondrákovi i podle místopředsedy Karla Havlíčka. „Troufám si tvrdit, že to bylo konstruktivní jednání. Samozřejmě nemohu popřít, že jednotliví členové předsednictva vznesli kritické názory. Neřekl bych však, že šlo o neporozumění v otázce dalšího směřování a nebo o diskuse nad frakcemi. Určitá míra kritiky byla dána spíše nad formou, jakou byl prezentován názor pana hejtmana, jinak to proběhlo velmi korektně," řekl Havlíček s odkazem na dění posledních týdnů, kdy nejen Ivo Vondrák, ale i primátor Ostravy Tomáš Macura v prezidentské volbě veřejně podpořili Petra Pavla, a naopak zkritizovali Andreje Babiše za jeho kampaň a osočování. Macura dokonce uvedl, že Babiš nesmí být prezidentem.

Kanál Dunaj-Odra-Labe - vizualizace
Konec Zemanova snu. Vláda zastavila projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe

„Ocenili jsme, že pan hejtman Vondrák sám vznesl návrh k rezignaci, ostatní ho vzali na vědomí a pak už jsme diskutovali spíše záležitosti kampaně a dalších věcí, ve kterých budeme pokračovat,“ popsal další program zasedání předsednictva Karel Havlíček. Obsazení Vondrákem uvolněného místa předsednictvo zatím neřešilo.

Konference hnutí v Ostravě?

Ještě než Ivo Vondrák zasedání coby už řadový člen hnutí opustil, přednesl kolegům návrh a myšlenku.

„Mým přáním je, aby to nebylo jen o mě, ale i o dalších tématech, a abychom se takto potkávali častěji. Navrhl jsem proto, že by stálo za to uspořádat nějakou programovou konferenci a říct si, kudy bychom se měli ubírat. Bude však už na současném předsednictvu, zda na to přistoupí, já jsem navrhl, že bychom konferenci mohli uspořádat v Ostravě," prozradil Vondrák. Podle něj by se tam mohli členové pobavit třeba o tom, že sociální skupina, kterou sám oslovuje, je jiná, než kterou podle něj přitahují další členové předsednictva hnutí.

Příchod členů předsednictva ANO na jednání

Zdroj: Deník/Petr Jiříček

Andrej Babiš se vůči Vondrákovi nijak nevymezil. „Nezaznamenal jsem, že by něco říkal. Výzvy zazněly spíše od jiných místopředsedů.“ Jaké byly a jak se hejtman bránil? „Chápu, že vás to zajímá, ale to bych skutečně nechal v té rovině, že se předsednictvo konalo za zavřenými dveřmi,“ dodal s úsměvem. Popřel také, že by jej někdo „vyhodil“ nebo vyzval, aby řady hnutí opustil. „I to dokazuje, že hnutí ANO je demokratické a onou catch-all-party, stranou pro všechny.“Jeho řady proto zcela neopouští.

Co by však bylo, pokud by se v některých směrech jemu vzdálená politika hnutí nezměnila? Skončil by v ANO? „Je velmi předčasné to takto brát, jde o to, jaká bude praktická politika. Přímo v předsednictvu už se ale podle svých slov cítil jako osamocený hráč. „Necítil bych se dál součástí týmu. A já tvrdím, že funkce má smysl jen tehdy, pokud prostřednictvím ní můžete své představy realizovat,“ zdůvodnil své klíčové rozhodnutí v jednom z nejhektičtějších období své politické kariéry posledních let.

Zleva Ivo Vondrák, Tomáš Macura, Andrej Babiš.
Macura s Vondrákem přiostřili a hrozí rozkol v ANO. Vznikne v Ostravě frakce?

Předseda hnutí Andrej Babiš nekomentoval Vondrákovo rozhodnutí a počínání na zasedání předsednictva ani posléze před médii. „Pana Vondráka komentovat nebudu,“ vzkázal jasně Babiš. Na otázku uspořádání programové konference o budoucnosti směřování hnutí ANO reagoval předseda spíše negativně. „My jsme takové konference už měli. První zorganizoval pan Macura a pan Vokřál. A nic z toho nevypadlo. Potom jsme měli další konferenci, kterou zorganizovali pan Jelínek a pan Hercman, to bylo na základě žádosti pana Vondráka. Taky z toho nic nevypadlo. Myslím, že jsme hnutí pro občany a víme, kam směřujeme,“ nepřímo dementoval Babiš Vondrákovu myšlenku.

Zdroj: Koláž/Deník/Vladimír Pryček