A je co vidět. Výstava Dřevěný svět je instalovaná ve velkém sále. Pracovnice muzea Adéla Richterová pro Deník uvádí, že vystaveno je 62 předmětů. „Většina předmětů pochází z devatenáctého století, kdy dřevěné předměty lidi obklopovaly. Tenkrát se například dělaly dřevěné i hřeby,“ sdělila Adéla Richterová.

Ostravská univerzita vyhlásila veřejnou materiální sbírku pro tornádem poničenou jižní Moravu, která potrvá do úterý 29. června 2021.
Dětská vanička nebo tříkolka. Na jižní Moravu míří i věci pro děti

Na stěnách nad vystavenými exponáty visí, tak jako při jiných výstavách v příborském muzeu, velké fotografie, které opět pořídila další pracovnice CETRATu Petra Vidomusová. „Autorka fotografií zachytila detaily, které si člověk běžně nemusí všimnout. Některé předměty tam mají třeba dataci, někde se vyskytují jména,“ říká Adéla Richterová a jako příklad uvádí jméno Ferda na jednom z vystavených nástrojů.

Adéla Richterová podotýká, že vystavené předměty samy vyprávějí, návštěvník si může představovat jejich příběh. „I když na první pohled je vidět jen dřevo, některé předměty byly barevné, některé více, jiné méně. Někde ještě jsou vidět pozůstatky lineárních barev. Takže je to o tom, zapojit fantazii,“ poznamenává Adéla Richterová.

Na výstavě Dřevěný svět, která je k vidění od soboty 26. června 2021 v Centru tradičních technologií v Příboře, je vystaveno šest desítek zajímavých exponátů.Na výstavě Dřevěný svět, která je k vidění od soboty 26. června 2021 v Centru tradičních technologií v Příboře, je vystaveno šest desítek zajímavých exponátů.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Vystavené exponáty jsou z depozitářů Muzea Novojičínska. „Předměty jsou vystavené v pozicích, v jakých se běžně vyskytovaly v domácnostech, to například dokladuje umístění držáku na upečený chleba. Chléb byl ve vzduchu, aby na něj se nedostaly myši,“ uzavírá Richterová.

Kdo navštíví výstavu Dřevěný svět, určitě nebude litovat. Výstava navíc přece jen nabízí možnost si pohrát. U předmětů totiž nejsou popisky, takže návštěvník může hádat, co vlastně vidí. Správnou odpověď si ověří na seznamu vystavených věcí.Výstava bude k vidění až do 29. ledna 2022.