Více k tématu najdete v dnešním vydání pravidelné přílohy úterního tištěného Novojičínského deníku Region.

Frenštát: Muž zabíjel ze msty

Jednoznačně nejsledovanější, a bohužel i nejtragičtější, událostí roku 2013 byl výbuch v panelovém domě číslo 39 na ulici 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm. Uběhlo jen pár hodin od výbuchu a redakci Novojičínského deníku se podařilo získat řadu informací, které naznačovaly, že za tragédií, která si vyžádala pět nevinných lidských životů a život jejího strůjce, stojí obyvatel domu Antonín B.

Vzhledem k tomu, že tento muž nebyl redakci neznámý již z dřívějška, zveřejnili jsme následující den po výbuchu domněnku, že Antonín B. vpustil do domu úmyslně plyn z plynové přípojky ve sklepě, který pak odpálil. Utvrzovaly nás v tom i výpovědi lidí, kteří uvedli, že muži hrozila exekuce a vystěhování z bytu. On se netajil tím, že pokud bude muset odejít, půjdou s ním i ostatní obyvatelé domu. Jak později ukázalo šetření Policie České republiky, Antonín B. skutečně výbuch pečlivě naplánoval. Důvodem byla pravděpodobně msta. Událost, při níž bylo kromě mrtvých také jedenáct zraněných, vyvolala obrovskou vlnu solidarity obyvatel celé České republiky. Jen na veřejné sbírce pro rodiny postižené výbuchem se v průběhu krátké doby objevilo kolem dvaceti milionů korun.

Zastupitelé stanuli před soudem

Ojedinělý v „novodobých" dějinách soudnictví je případ třinácti, vesměs bývalých, zastupitelů Hladkých Životic. Ti stojí před soudem jako obžalovaní z přečinů či trestných činů zneužívání pravomoci úřední osoby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Zastupitelé totiž odsouhlasili prodej pozemků za 5 korun za metr čtvereční, navíc v době, kdy pozemky ještě nepatřily obci.

Obec měla tehdy příslib, že dostane pozemky od Pozemkového úřadu České republiky jako odškodné pro obyvatele, kteří se museli vystěhovat ze svých domů kvůli stavbě dálnice. Z průběhu soudu je patrné, že většina zastupitelů neměla tušení, že nesmí pozemky prodávat tak hluboko pod cenou, byť se někteří proti nízké ceně ozvali. Bývalý starosta Hladkých Životic Jaroslav Petržela, který sám takto také získal pozemek, zastupitele ujišťoval, že vše je v pořádku. Přitom již v té době věděl, že pozemky budou mít i veškeré inženýrské sítě. Rozsudek by měl padnout začátkem příštího roku.

Vražné málem bez Mendela

Novojičínský deník přišel 15. října jako první s informací, že kulturní památka České republiky, Mendelův rodný dům v Hynčicích, místní části Vražného, čelí více než rok exekuci. Podařilo se nám získat vyjádření od předsedy správní rady nadačního fondu této památky Vladimíra Nipperta. Ten se však k situaci nechtěl moc vyjadřovat. „Já se k tomu nevyjádřím. Takové informace jsou nesmysly. Nikomu po tom absolutně nic není," rozhorlil se a vzápětí pokračoval: „Pište, o čem máte, a nepište, o čem nemáte. Pište o tom, co je pozitivní, a nepište o tom, co jedna paní povídala. Tohle není obecní záležitost, je to soukromý problém a ne veřejný," dodal Vladimír Nippert, který je rovněž starostou obce Vražné, a položil telefon.

Poté už s médii odmítal komunikovat. Jednoho dne se však, jako blesk z čistého nebe, zjevil v redakci a začal redaktory osočovat, co prý jsme si to dovolili, a neštítil se vytáhnout ani staré křivdy. Do řešení tohoto závažného problému se nakonec vložili členové správní rady, kteří neměli o exekuci vůbec tušení a zveřejnění článků velmi kvitovali. Dlužník nakonec částku ve výši 73 tisíc korun bez příslušenství a nákladů v průběhu listopadu ve dvou splátkách zaplatil…

Nový Jičín slavil celý rok

Celý letošní rok se v Novém Jičíně nesl ve znamení oslav 700 let od první písemné zmínky o městě. U této příležitosti vyhlásila radnice například soutěž o místní cukrovinku, kterou se nakonec stal Laudonův klobouk, Česká pošta nechala vytisknout speciální poštovní známku k výročí a na radniční budově se v prosinci objevila zvonkohra, která se stala další atrakcí města. Samozřejmě po celý rok probíhal celý řetězec společenských akcí, od nejrůznějších výstav či koncertu a vyvrcholením roku byla zářijová slavnost města. Na ni vystoupila jako hlavní hvězda Lucie Bílá, nechyběl ohňostroj a premiérově také videomapping na budově radnice.

Zpronevěra ve Studénce

Zpronevěra ve výši několika milionů a s ní související hrozba uzavření zimního stadionu. To byl začátek roku ve Studénce, kde se museli vypořádat s velmi nepříjemnou situací. Novojičínský deník jako první informoval o tom, že ve Studénce mělo dojít k neoprávněnému nakládáním s finančními prostředky. Jednatel společnosti Sportovní areály Studénka (SAK), s.r.o, Michal Krumpoch, měl zpronevěřit částku ve výši pěti a půl milionu korun. „V souvislosti s touto škodou se společnost v závěru února dostala do platební neschopnosti.

Finanční prostředky určené na zaplacení odebrané elektrické energie, pitné vody, odvádění splaškových vod a dalších služeb, které byly spojeny s provozem zimního stadionu a sportovního ubytovacího komplexu, na účet dodavatelů nedorazily," okomentoval situaci v únoru starosta města Studénka Ladislav Honusek. Vzápětí dodal, že v případě, že by nedošlo k okamžitému zaplacení dluhů, hrozilo sportovištím k 1. březnu odpojení od zmíněných energií. K tomu nakonec nedošlo. Tamní Rada města, společně se zastupiteli, uvolnila z rozpočtu finanční rezervu a SAKu pomohla. Problémy způsobené zpronevěrou se však táhly po celý rok a zastupitelé se kvůli nim pokusili třikrát odvolat z funkce současného starostu.