Marie Tylová sice při své návštěvě školy nikoho známého z minulosti nepotkala, ale nad fotografiemi si mohla alespoň zavzpomínat. Zdravotní školu začala studovat v roce 1959. „Tenkrát byla škola ještě ve starých prostorách. Chodilo se přes dvůr a škola byla vzadu. V přední části byla základní škola,“ vzpomínala pamětnice, která maturovala v roce 1963.

Na škole, kde studovala obor zdravotní sestra, byl ještě obor dětská sestra. „Ale ty dětské sestry nebyly každý rok. Takže někdy byla jen jedna třída zdravotní,“ pokračovala Marie Tylová a poznamenala, že zřejmě v době, kdy končila, byl na škole také jeden ročník večerního studia zakončený maturitou. „Ale to bylo tehdy úplně v začátcích,“ upozornila.

Podle očekávání do školy chodila samá děvčata, ale jak se říká, výjimka potvrzuje pravidlo. „Když jsme maturovaly, tak se v prvním ročníku objevili poprvé dva kluci. To pro nás bylo úplné novum. Bylo to jak zjevení,“ pousmála se Marie Tylová.

Když dostudovala, dostala, podobně jako jiné studentky, takzvanou umístěnku do nemocnice. „Nastupovaly jsme na základní oddělení, většinou to byla interna. Do lázní nebo ambulancí jsme nemohly,“ dodala. „Absolventky školy nastupovaly zpravidla do novojičínské nemocnice, občas do Ostravy, Vítkova či jinde. Já jsem nastoupila do Bílovce. Tehdy tam byl ředitelem pan Pejchal. No, a tam jsem vydržela až do důchodu. Končila jsem jako dětská zdravotní sestra. Někdy v době, kdy jsem tam končila, skončilo tam i dětské oddělení,“ připomněla Marie Tylová část historie bílovecké nemocnice.

Od doby, kdy ukončila studium, ve škole mockrát nebyla. „Myslím, že jsme tady byly deset let po maturitě, při školním srazu, ale od té doby ne. Moc se to změnilo. Hlavně pomůcky. Tehdy to byly figuríny z kaučuku. Moc pomůcek ale nebylo. S dneškem je to nesrovnatelné,“ uzavřela Marie Tylová.