I když tamní podnikatelé chtěli pro vznik nového parkoviště využít zanedbané hřiště u penzionu Stará škola, obyvatelé města se postavili proti. Jestli se ve Štramberku kupí problémy, opravdu ubývají turisté, a jak by mělo v ideálním případě město vypadat, prozradil Novojičínskému deníku v sobotním rozhovoru starosta Jan Socha.

Zdá se mi to, nebo se vaše město v poslední době potýká s problémy? Ať už se to týká parkování, úbytku turistů anebo odchodu provozovatele koupaliště…

Někdy se to tak stane, že se problémy nakupí. Pravda ale je, že zrovna třeba parkování se ve Štramberku řeší již dvacet let. Hlasy, které byly dnes na veřejném zasedání slyšet (pozn.red.- ve čtvrtek 2. května se řešila možnost udělat z hřiště u penzionu Stará škola odstavnou plochu), by byly nejspíš ještě mnohem ohnivější, kdybychom zavedli pěší zónu, o které se kdysi vážně uvažovalo. Takže ano, jsou tady určité problémy, nicméně by neměly odradit turisty od toho, aby Štramberk navštívili, protože to bude vždycky krásná procházka. Jen je třeba najít správný směr, aby nenarazili na represivní složky, ale viděli to hezké z našeho města.

Starostou jste již několikáté období. V čem vidíte například posun a postup vašeho města? Myslíte si, že se jeho rozvoj a zvelebování daří?

Kdybych si to nemyslel a nepracoval na rozvoji města, tak už tady dávno nejsem. Vybudovali jsme koupaliště a pak se to jeden rok nedělalo podle původních představ, tak se vybere jiný provozovatel, což činíme, a koupaliště pojede znovu. Velký přínos vidím například v přítomnosti pana Harabiše na Trúbě. Tam si myslím, že je spolupráce s městem velmi dobrá. My jsme rádi, že ho tady máme. Ceníme si i pana Šmíry, i když někteří tvrdí, že Šmírova tady bylo dost. Každopádně to on skupuje a opravuje staré domy, byť se to někdy neobejde bez chyb, které následně činí problémy například i se vzpomínaným parkováním.

Jste se svým městem spokojený? Jak by měl podle vás vypadat takový ideální Štramberk?

V devadesátých letech jsem do starostování šel s tím, že Štramberk nikdy nebude průmyslovým městem, ale dominantou cestovního ruchu. A jak teď mluvím se starosty Nového Jičína a Příbora, tedy dvěma městy, která jsou spolu se Štramberkem těmi nejkrásnějšími památkovými rezervacemi na Novojičínsku, tak pořád vidím smysl a význam našeho města, přestože má drobné chyby na kráse.

Co ona zmíněná pěší zóna? Dokážete si ji tady skutečně představit?

Víte, asi si ji vlastně prakticky představit nedokážu. Důvod je jednoduchý. Již několikrát se v minulosti velmi hlasitě ozývali ti, kteří tvrdili, že ze Štramberku nechtějí mít skanzen, že chtějí mít živé město. Já jsem byl začátkem devadesátých let šťastný, že naše město obsadili mladí lidé, a taky jsem byl rád, že tady vzniklo více provozoven. Jak se ale ukazuje, mladí lidé mají děti a také čím dál větší nároky na život. Oproti tomu turisté si chtějí naše město vychutnávat, s tím, aby jim domorodci v podstatě nepřekáželi. Takže tyto dvě věci musíme nyní nějak skloubit, i když vím o tom, že to bude těžké. Přesto věřím, že se to podaří.

Třeba i díky změně systému parkování, který už nechce auta turistů v centru města?

Parkování byl poměrně revoluční čin. Ale podobně to funguje v Salzburgu, ve světě, všude kde jsem byl, tak nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat tady.

Jak vidíte Štramberk za pár let? Zvyknou si místní a turisté na změny?

Na každém počinu se něco najde. Když zajdete do slovinského města Pirana, které je Štramberku hodně podobné, tak se tam před městečkem zvedá závora a turisty v automobilech dovnitř nepustí. Tam spokojeně žijí občané a ti, kteří chtějí město vidět, musí chodit hodinu pěšky. Takže tohle bych rád viděl i u nás, tedy to, že si budou muset turisté zvyknout na trochu jiné poměry a my se budeme muset poohlédnout po místech, kde v budoucnu vyroste velkokapacitní parkoviště.

Takže boj o parkovací místa a nová parkoviště nekončí…

Nekončí, ale jedno je jisté. Žádné nové nebude v centru.