O prvním prosincovém pátku odstartují oblíbené vánoční trhy v centru Nového Jičína, a to u příležitosti blížícího se Mikuláše.

„Na Masarykově náměstí proběhne Den s Mikulášem, kdy dopolední program bude patřit dětem z mateřských škol a odpolední široké veřejnosti. V pět hodin odpoledne slavnostně rozsvítíme vánoční strom a připravena bude letos čertovská show," uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Po celý adventní čas bude prodejcům nejrůznějšího zboží na náměstí k dispozici téměř padesát dřevěných stánků, další výrobky budou nabízet pod podloubím. Kromě tematického vánočního zboží si lidé budou moci nakoupit třeba uzeniny, pekařské výrobky nebo si dát na zahřátí grog či svařené víno.

Navíc 23. prosince se budou na Masarykově náměstí prodávat čerstvé ryby. Novinkou letošního adventního programu je večerní zpívání koled o Štědrém dnu.

Tradiční akce

Na sobotu 12. prosince se mohou těšit občané a návštěvníci Příbora, neboť právě v tento den se na náměstí Sigmunda Freuda uskuteční vánoční jarmark. Kromě stánkařů se lidé o sobotním dopolední mohou podívat na vystoupení dětí z místních mateřských škol a adventní náladu dokreslí folklorní soubor. Navíc ani letos, stejně jako v Novém Jičíně, nebude v Příboře chybět již tradiční vánoční akce Česko zpívá koledy, která připadá na středu 9. prosince.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se dá očekávat zaplněné náměstí již tuto sobotu, kdy se bude konat tradiční Martinský trh. Začne v 8 hodin, v 10 hodin pak přijede svatý Martin s družinou. Samotný trh trvá do 17 hodin.

Česko zpívá koledy

Poslední letošní trh se na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm uskuteční 27. listopadu. Adventní farmářský trh začne v 9 hodin, na jeho konci v 17 hodin dojde k rozsvícení vánočního stromu. Také ve Frenštátě se budou ve středu 9. prosince zpívat koledy.

Tradiční jarmark spojený s rozsvícením vánočního stromu pořádají o den později také ve Fulneku. „Letos jsme pozvali dětský pěvecký sbor Ondrášek, bude to trochu větší než v předchozích letech," sdělila Marianna Čatkosová z Městského kulturního centra Fulnek. Jarmark na náměstí J. A. Komenského začne v 8.30 hodin a potrvá do 18 hodin. Vánoční strom se rozzáří v 17 hodin a chybět u toho nebude fulnecká princezna Terezka.

Tradiční mikulášský jarmark, na kterém bude k dostání rozličné zboží, chystají na sobotu 5. prosince v Bílovci. Stánky zaplní Slezské náměstí od ranních hodin až do oběda. Vánoční strom zde však rozsvítí až o pár dní později, a to v rámci akce Česko zpívá koledy. Program na náměstí odstartuje ve středu 9. prosince v 17 hodin.

Možná přijde i Mikuláš

To v Odrách se vánoční strom poprvé slavnostně rozsvítí již v pondělí 30. listopadu v 17 hodin. Doprovodný program však na Masarykově náměstí začne už o hodinu dříve. Vystoupí v něm žáci z místní základní umělecké školy, chybět nebude ani občerstvení a stánkový prodej. Děti budou moci napsat Ježíškovi a možná přijde i Mikuláš.

Vánočnímu jarmarku bude patřit sobota 12. prosince „Masarykovo náměstí se na jedno odpoledne promění ve vánoční trh, na kterém bude možné naladit se vánoční atmosférou, potkat se s přáteli a dokoupit drobné dárky. Snažíme se udržet v sortimentu tradiční české výrobky a vyhnout se prodejcům čínského zboží. Bude zde probíhat také prodej kaprů a vánočních stromků," uvedla Jana Malotová z odboru kultury a školství.

Chybět nebude ani betlém s živými zvířaty, předvádění řemesel a dílny věnované adventním zvykům. Loutkové divadlo zahraje představení inspirovaná oderskými pověstmi a program zakončí ohňová show. V městské galerii bude k vidění vánoční výstava prací žáků základní školy, své umění zde předvede řezbář i malířky baněk.

Program ve Štramberku

Také ve Štramberku si lidé připomenou atmosféru blížících se vánočních svátků. Ve středu 25. listopadu proběhne na tamním náměstí akce Předadventní koledování aneb Vánoce buďtež vítány. Součástí programu bude předvánoční jarmark, nebude chybět slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

Po setmění se štramberským náměstím rozzáří osvětlení s vánoční tématikou. Tu pravou atmosféru navodí svým vystoupením děti ze základní školy ve Štramberku a pěvecký sbor ZŠ Ptáčata, kteří se představí s vánočními písněmi. Koledování odstartuje v 17 hodin, vánoční jarmark na náměstí a v sále tamního kulturního domu o dvě hodiny dříve. Všichni příchozí mohou zakoupením drobných vánočních výrobků a pozorností z dílny místních žáků podpořit děti ze základní a mateřské školy.

Popletené Vánoce ve Studénce

Už svítí, tak zní název tradičního setkání, tentokrát ve Studénce, při jehož příležitosti na tamním náměstí Republiky rozsvítí vánoční strom. Akce se uskuteční v neděli 29. listopadu od 16 hodin. Děti se mohou těšit na představení pohádky Popletené Vánoce, živý betlém, k poslechu zazpívá Pavel Novák. Součástí setkání bude také vánoční jarmark s širokou nabídkou nejrůznějších pochutin, rukodělných výrobků a dekorací.

V Kopřivnici zahájí čas adventu ve stejný den jako ve Studénce, a to 29. listopadu. Od 15.30 hodin zahraje před kulturním domem skupina Acoustic Irish, poté se městem rozsvítí vánoční výzdoba. Vánoční strom rozsvítí Mikulášská jízda, která se uskuteční v místním kulturním domě, a to v pátek 4. prosince.

Město Kopřivnice zve návštěvníky také na mikulášské a vánoční trhy. Mikulášské se uskuteční od 2. do 3. prosince, vánoční pak v období 16. a 17. prosince. „Trhy proběhnout od světla do světla na kopřivnické pěší zóně," upřesnila Jana Hromočuková, mluvčí radnice.

Do akce Česko zpívá koledy se letos poprvé zapojí i obec Vrchy. Zpívat se tam bude ve středu 9. prosince před obecním úřadem.