Kateřina Konečná, poslankyně za KSČM, uvedla, že už dlouho poukazovali na fakt, že vláda byla složena z přeběhlíků, tudíž neměla legitimitu. Tento fakt podle ní také nahrával korupčnímu prostředí, což se nyní ukazuje. „Pro nás je přijatelnější varianta nového rozdání karet. Tedy rozpuštění sněmovny. Myslím si, že bychom stihli zvládnout i státní rozpočet jako nejdůležitější zákon," uvedla Kateřina Konečná a dodala, že pokud se na současnou situaci kdokoliv podívá zdravým rozumem, tak by měl uznat, že současnou agónii vlády by bylo nejlepší ukončit.

Tomáš Velička, předseda regionální organizace TOP 09 na Novojičínsku, zastává oficiální názor vedení strany. „Pro nás je nejméně přijatelná varianta úřednické vlády. Myslím si, že tato vláda v pozměněné sestavě by to mohla dotáhnout do voleb. Je to podle mě to nejmenší zlo. Předčasné volby vidím jako přijatelnou, ale až druhou variantu," sdělil Tomáš Velička.

To, co se stalo ve vládě, vnímá jako obrovský problém, který se případně může dotknout i pohledu veřejnosti na TOP 09. „Některé problémy našeho koaličního partnera se jakoby překrývají přes naši stranu. Uvidíme, jak budou vypadat průzkumy," doplnil Tomáš Velička.

Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová se netají tím, že předčasné volby jsou to jediné, co by byla ochotná v současné době akceptovat. „Bylo by to nejčistější," vysvětlila. Dana Váhalová zároveň uvedla, že je přesvědčena o tom, že současný skandál hodně poškozuje Českou republiku v zahraničí, její vládu i poslaneckou sněmovnu. I proto se přiklání k předčasným volbám. „Bylo by nejlepší začít s čistým stolem. Po tom, co se nyní odehrálo, si neumím dost dobře představit důvěru v tuto vládu nebo v tuto vládní koalici."

„Abych přiznal, moc se mi to ani komentovat nechce. Je to špatné," řekl se slyšitelným smutkem v hlase Milan Bureš, předseda oblastního sdružení ODS. I on si uvědomuje, že to, co se stalo, je velkou ostudou pro Českou republiku. „Těžko se to hodnotí a komentuje. Ale pokud se začnou tlačit osobní věci do politiky, tak je to špatně," podotkl Milan Bureš.

Bývalý senátor Milan Bureš souhlasí s tím, že současná „kauza" se týká celé politické scény, včetně lidí z ODS, kteří působí na komunální politické úrovni. „Takový výsledek si mnozí z nich nezaslouží. Řadu těch lidí, kteří jsou členy místních ODS, znám jsou to slušní lidé, a toto je skutečně velká rána pro všechny," pokračoval Milan Bureš s tím, že pokud nyní přijde nějaké „zemětřesení", mělo by být pořádné.