Tři měsíce uběhly od posledního kopřivnického sousedského festivalu jídla, akce zvané Restaurant Day.
Město automobilů si ji zamilovalo, a proto se v neděli 15. února v Lašském muzeu opět otevřou jednodenní restaurace, v nichž si hosté budou moci počtvrté vychutnat různé kulinářské speciality amatérských kuchtíků.
„Cílem akce je nejen propagace dobrého jídla, ale také setkávání lidí podobných zájmů.
Myšlenka Restaurant Day vznikla před lety ve finských Helsinkách a postupně se rozšířila do celého světa," osvětlila vznik akce tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková s tím, že v České republice se tento karneval jídla uskuteční již posedmé, přičemž Kopřivnice se do něj poprvé zapojila loni v květnu.
„Přijďte ochutnat originální pokrmy světové kuchyně, tradiční české dobroty, kvalitní kávu, a třeba i jídlo vhodné pro malé děti nebo alergiky. Kuchaři se s vámi rádi podělí o své recepty, najdete tu hodně nápadů a inspirace k vaření, pobavíte se, zkrátka si užijete den plný chutí, vůní a barev," lákají organizátoři s tím, že začátek slavnosti dobrého jídla a pití začíná v deset hodin dopoledne.
Restauratéři vyzývají po předchozích zkušenostech všechny návštěvníky k přinesení vlastních talířků a hrníčků, aby jejich jednodenní podniky neprodukovaly zbytečně mnoho odpadu .v podobě plastového nádobí. „Jednorázové tácky a kelímky budou rovněž k dispozici, ale budou zpoplatněny. Vstupné bude jako vždy, tedy dobrovolné," doplnili organizátoři.
Jednodenní restaurace se letos poprvé otevřou také v Příboře. Tamní Coworkingové centrum Příbor se rozhodlo jako součást Valentinské pouti zařadit poprvé také Restaurant Day sousedský festival dobrého jídla a pití.
„Akce se uskuteční v zázemí základní školy na ulici Jičínská. Srdečně jsou zváni všichni milovníci domácích kulinářských specialit. Vlastní hrníčky a misky vítány," pozvala na akci Hanka Jemelková z Coworkingového centra Příbor. Restaurant Day si velmi rychle našel příznivce, a to nejen mezi mladými lidmi.
„Přišla jsem se podívat za snachou, která tady prodává své pečivo a cukrovinky, a musím říct, že jsem velmi mile překvapena. Zatím jsme ochutnala samé dobré věci a prodávající jsou perfektní. Má to skvělou atmosféru," řekla při loňské návštěvě v Lašském muzeu paní Dana.