Rozsáhlá rekonstrukce kamenné oktogální kašny z roku 1840 začala v červenci 2021 a zahrnovala opravu nádrže kašny, ošetření jednotlivých částí tělesa kašny, umístění nové betonové desky, zároveň byl obnoven původní vzhled kašny. Důvodem rekonstrukce byly netěsnost nádrže kašny, praskání kamene a narušení statiky kašny vlivem růstu stromů nacházejících se nedaleko kašny - jak šel čas s kašnou na frenštátském náměstí od roku 2012 do současnosti se můžete podívat ve fotogalerii výše.

Jindřiška Luchesi z odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm Deníku sdělila, že rekonstrukce kašny byla rozdělena na dvě části.

Kašna z frenštátského náměstí Míru byla od července v opravě. V sobotu 6. listopadu 2021 ji pracovníci vybrané firmy skládali zpět na místo.
OBRAZEM: Neptun o víkendu shlížel na stavbu frenštátské kašny, podívejte se také

„V první části odborná firma kašnu kompletně demontovala, rozebrala a jednotlivé části převezla do ateliéru, kde proběhlo jejich očištění a opravy. Poté restaurátoři loni v říjnu na stávající základ položili novou monolitickou železobetonovou desku, na kterou byla umístili znovu sestavenou kašnu se sochu Neptuna a celou kašnu zaizolovali,“ přiblížila postup prací Jindřiška Luchesi.

Zároveň vysvětlila, že výškový rozdíl, který vznikl po vybudování nové železobetonové desky, bude ještě upraven pomocí dalšího žulového stupně, který by měl být instalovaný na konci července.

Neptuna s delfínem na mořském skalisku

Oprava kašny se sochu Neptuna s delfínem začala v polovině loňského roku. Na základě doporučení pracovníků Národního památkového ústavu bylo konečné utěsnění a napuštění kašny odloženo až na letošní jaro. Tisková mluvčí Frenštátu pod Radhoštěm Iva Vašendová doplnila, že kašna spolu se skupinou líp dotváří historické jádro města. Nadživotní postava, znázorňující Neptuna s delfínem, stojí na mořském skalisku a oběma rukama svírá kovový trojzubec.

Fontána Kytara Karla Kryla v Novém Jičíně je aktuálně bez kytary.
Krylova fontána v Novém Jičíně dostane novou kytaru

Socha s hranolovým podstavcem pochází z roku 1840, kdy byl za purkmistra Koňakovského zřízen městský vodovod. Pískovcová vana kašny, která má oktogonální půdorys, je pravděpodobně barokní kamenickou prací z 18. století. Jednotlivé segmenty jsou k sobě sesazeny a fixovány pomocí tmelu a ocelových kramlí zapuštěných do koruny. V roce 1982 byl originál sochy Neptuna nahrazen kopií. Originál je nyní umístěn v budově radnice. Náklady na opravu kašny, kterou prováděl restaurátor Tomáš Skalík, dosáhly výše 1,6 milionu korun.

V době pořizování fotografií restaurované kašny seděl nedaleko jeden místní muž. I on se pozastavoval nad tím, proč pod kašnou přibyl podstavec. „Nevím, ale je to nějak moc vysoko,“ říkal si jako by pro sebe. Na sociálních sítích jsou reakce podobné. „Mě se líbí jak je to vyvýšené, že když přijde matka s dítětem, tak musí to dítě zvednout aby si prohlídlo vše?“ vyjadřuje se jedna z pisatelek. Další se pozastavuje nad tím, že oproti minulosti již voda netryská ve dvou proudech vzhůru z hlavy delfína. „To snad vypadá ještě hůř než předtím,“ píše další z kritiků.