Už dnes dopoledne v 9.30 začaly v autokempu ve Frenštátě pod Radhoštěm oblíbené Gulášové slavnosti. Na již 24. ročníku soutěže o nejlepší kotlíkový guláš však nepůjde jen o vaření. Přijít mohou všichni, kteří chtějí vyrazit někam za zábavou, celý den budou v autokempu hrát také hudební skupiny.

„Vystoupí například folková skupina Galerie, hity 80. a 90. let zahraje Alfa Orchestra. Představí se i rockovější kapely, jako je Whitesnake Tribute Band nebo Public Relations," vyjmenovala namátkou Zuzana Kalinová z frenštátského kulturního střediska. Kromě gulášů různých chutí a vůní bude k zakoupení i další občerstvení, ochutnat mohou lidé také míchané nápoje. Dohotovení gulášů je plánováno na 14 hodin, přičemž vyhlášení výsledků soutěže a předání cen se uskuteční v půl čtvrté odpoledne. Děti se budou moci vyřádit na skákacím hradě. Poslední kapela, Klika NJ Blues, vystoupí ve 20 hodin. Vstupné je zdarma.

Příborská lávka

Soutěžit se bude o víkendu také v Příboře. Druhý ročník Příborské lávky se uskuteční v neděli 26. července od 13 hodin do 18 hodin na městském koupališti. „Akce bude ve stylu retro 60. a 70. let minulého století, doplněné o scénky z filmu Pelíšky. Těšit se lidé mohou na soutěže o ceny, dárky pro děti, dobové kostýmy a zábavný doprovodný program," zve na letní dobrodružství Silvie Strakošová z odboru rozvoje města. Dospělí, kteří budou mít retro kostým, mají vstup zdarma, v jiném případě platí obvyklé ceny při vstupu na koupaliště. Děti pak mají volné vstupné bez rozdílu.

Kam za muzikou

Za hudbou a kapelami mohou návštěvníci o víkendu vyrazit do Nového Jičína nebo do Kopřivnice. Už dnes, v sobotu, se bude od 17.30 v amfiteátru Skalky konat Jičín Fest, tradiční festival skupin z Nového Jičína a okolí. Speciálním hostem ročníku je letos trash-rock´n´rollová kapela Hentai Corporation a kromě ní vystoupí i další rock-popové i death-metalové skupiny. Festivalu na Skalkách se zúčastní i finalista soutěže Česko-Slovenká Superstar, Miro Šmajda. Vstupné na místě stojí sto korun.

Poněkud klidnější hudební večer se uskuteční v Kopřivnici na prostranství před kulturním domem. První ze tří letních promenádních koncertů začne dnes v 18 hodin. Představí se kapela Acustrio, v čele s ostravským písničkářem Václavem Fajfrem.

Společně s dalšími muzikanty, mezi kterými jsou absolventi JAMU i hudební pedagogové, hraje Acustrio vlastní repertoár v úpravě pro kontrabas, flétny a violoncello převážně ve stylu acustic-folk. Koncert je zdarma.

Zajímavým zážitkem může být také účast, nebo jen přihlížení, na projížďce historických motocyklů nazvané „Po valašskych kopcach" ve stopě cross country Trojanovice. Zhruba devadesátikilometrová vyjížďka odstartuje už dnes v 10 hodin z areálu Památníku bratří Strnadlů a Jana Knebla v Trojanovicích. Trasa povede přes Velké Karlovice, Bumbálku, Bílou a Ostravici nazpět do Trojanovic. Ukončení se plánuje na půl čtvrté odpoledne.

Komu by se chtělo jen hodovat a užít si letní den s přáteli, ten se může vydat na Spálovské hodové odpoledne na hřišti. To se chystá v městysi Spálov na neděli 26. července od 15 hodin. K hodování zahraje kapela Abba revival a kromě toho vystoupí sdružení profesionálních i amatérských tanečníků a šermířů zvané Exulis. Program doplní také taneční kroužek místní základní školy.

Aneta Přádková