Kamery v ulicích dohlíží na život obyvatel stále více a pojem Velký bratr z románu 1984 od George Orwella doslova zlidověl. Soukromé sektory si je instalují velmi často, s těmi veřejnými, napojenými na integrovaný systém, se ale člověk ještě prakticky donedávna nesetkával.

V posledních letech ale jejich počet roste a jejich hlavním úkolem je mírnit kriminalitu v ulicích měst. Jen v Novém Jičíně na situaci v ulicích dohlíží v dnešní době devatenáct kamer 10 stacionárních a devět mobilních. Jak to tak ale vypadá, tento počet by měl být na nějakou dobu konečný.

Miliontým návštěvníkem Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně se stala školačka Anička z Nového Jičína.
Dlouhé Stráně odměnily miliontého návštěvníka, je jím školačka z Nového Jičína

SLEDOVACÍ KAPACITY JSOU PLNÉ

„Rozšiřování pevných kamer neplánujeme, ale jejich modernizaci ano. Rozšíření mobilních kamer také momentálně nezvažujeme. Obojí z důvodů, že technicky již není možné přidávat další kamerové body a obsluha je již nyní na hranici možností sledovat tolik obrazových dat," vysvětlil Jiří Klein, ředitel Městské policie Nový Jičín.

Za poslední tři roky přibyly ve městě dvě pevné kamery a sledují dění na parkovišti u hřbitova a na zimním stadionu. Také došlo na postupnou modernizaci z analogových přístrojů na ty v HD rozlišení. „V posledních třech letech přibyly i tři mobilní kamery. Umísťují se podle aktuální bezpečnostní situace," poznamenal Klein. Které lokality jsou pod drobnohledem „Velkého bratra", není v Novém Jičíně tajemství.

Každý si to může zjistit na webových stránkách městské policie www.mpnj.cz. Magistrát Frýdku-Místku v posledních letech investuje do nového kamerového systému a celkem už do ulic města pořídilo 81 kamer. Jen v loňském roce jich bylo instalováno 18 a ještě mají přibýt další tři.

PROVOZ STOJÍ MILIONY

Dvě se budou instalovat již letos a to na ulici Československé armády a v Janáčkově parku. Mimo to je v plánu i instalace kamerových systému na příjezdových a výjezdových trasách, kde by záznamy pomáhaly převážně Policii ČR. Do dnešní doby je totiž kamerový systém napojen pouze na městskou policii, která záznamy archivuje a spravuje. Roční provoz kamerového systému vyjde městský rozpočet ročně na necelé tři miliony.

Pustevny patřily o víkendu dřevu, konkrétně třetímu ročníku řezbářského sympozia. Akce s názvem Dřevěné Pustevny 2017 byla parádní podívanou, při které mohli návštěvníci sledovat, jak vznikají jednotlivé sochy.
OBRAZEM: Motorová pila jako umělecký nástroj

Mezi obyvatelstvem Frýdku-Místku panuje většinový názor, že kamery jsou důležité a mají své opodstatnění. Například v dnech minulých byl díky kamerovému systému dopaden bezdomovec, který u zámku ve Frýdku zapálil jiného bezdomovce.

Do kamer průběžně investují a rozšiřují jejich působnost také v Karviné a v Havířově. „V uplynulých dvou letech jsme do kamerového systému investovali okolo dvou milionů korun. Do budoucna zvažujeme rozšíření kamerových bodů například kolem uprchlického střediska nebo u nového železničního viaduktu," uvedl ředitel havířovské městské policie Bohuslav Muras.

DOBŘÍ POMOCNÍCI

Přechod z analogu na mnohem vhodnější digitál který umožňuje lepší kvalitu záznamu a další nové možnosti využití probíhá plynule u kamer v Karviné. „Plánujeme další rozšíření kamer do míst, kde je jich potřeba. Daná místa i trasy vybíráme v součinnosti s policií a podle údajů a výboje kriminality," řekl zástupce ředitele karvinské městské policie Václav Ožana.

Strážníci obou měst pak kamery každopádně hodnotí jako dobré pomocníky, díky kterým je možné daleko lépe hlídat vytipované objekty, sledovat v případě potřeby pohyby pachatelů po městě či zaznamenávat jejich činnost.

Ilustrační foto
Novojičínsko: Trhu práce se daří. Firmy nabírají