Neobvyklý začátek mělo poslední zasedání zastupitelů ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ještě před zahájením jednání zastupitel Jiří Unruh nainstaloval kameru, protože si chtěl pořídit vlastní audiovizuální záznam.

Hned ze začátku ale musel kameru sbalit. Zastupitelé se totiž rozhodli o jeho úmyslu hlasovat, pořízení záznamu neschválili. „Pokud potřebujete záznam, je k dispozici písemný i zvukový na CD z každého zasedání," informoval tajemník města Petr Kubenka.

Veřejný akt

Ještě před samotným hlasováním, zda se bude, či nebude natáčet, vyjádřil souhlas s kamerou zastupitel Jan Břuska. „Jednání zastupitelstva je veřejný akt, může se ho zúčastnit kterákoli osoba a projevy, které se zde pronesou, by měly být veřejnosti přístupné kdykoli," vyslovil Břuska.

Na to reagoval tajemník města. „To, co tady zazní, je veřejné, to je naprosto v pořádku, ale zazní to tady v této síni a nikdo to nevynáší dál," poznamenal poněkud dvojznačně Petr Kubenka.

Proto se rozpoutala diskuse. Zastupitel Robert Halamíček se zeptal, zda je nainstalovaná kamera již zapnutá. Když se dozvěděl, že ano, poznamenal, že je to velmi nestandardní postup. „Kdyby to tak udělal každý, tak je tady jednadvacet kamer," řekl Halamíček s tím, že by měl zastupitel Unruh kameru vypnout.

O záměru se nakonec hlasovalo. Z osmnácti zastupitelů byla třetina pro, třetina proti a třetina se zdržela hlasování. Natáčení se nakonec neudálo.

Rozsáhlá diskuze se na téma veřejných záznamů z jednání rozpoutala na sociálních sítích. Tam zazněl názor, že zastupitelé by se neměli vyjadřovat k tomu zda chtějí, nebo nechtějí být natáčení. A že už vůbec by o tom neměli hlasovat. Na webu se k tématu objevila spousta komentářů, na samotném jednání zastupitelstva ale nezazněl žádný.

Zřejmě proto, že na zasedání zastupitelstva se lidé z řad veřejnosti objevují jen velice vzácně.

To, že občané mají právo k tomu, co se na zastupitelstvu řeší, dostat nejen přímo na zasedání, ale i zpětně, potvrdila Deníku starostka města Zdeňka Leščišinová. „Písemný i zvukový záznam z jednání zastupitelstva je k dispozici zastupitelům, popřípadě občanům. Ze zákona o obcích vyplývá, že zasedání zastupitelstva města jsou veřejná a kterýkoli z přítomných občanů si může pořídit nahrávku stejně jako obec.

Občan obce má právo nahlížet do usnesení a zápisů z jednání zastupitelstva obce a pořizovat si z nich výpisy," sdělila starostka Leščišinová.

Otázku přímých přenosů z jednání zastupitelstva frenštátští zastupitelé řešili už na dubnovém zasedání. Tehdy hlasovali o nabídce TV Beskyd, která zahrnovala kromě zpravodajství tří reportáží měsíčně také přímý přenos z jednání zastupitelstev.

Zastupitelé se však přiklonili k levnější variantě, tedy ke dvěma reportážím týdně.

Starostka města Deníku sdělila, že k tomuto tématu se určitě vrátí. „Opakovaně se zastupitelstvo zabývá možností obrazových záznamů nebo přenosů z jednání. Dosud rozhodnutí nebylo přijato, nicméně příslušný odbor připravuje podklady pro jednání na nejbližší zasedání," uvedla starostka Lešičinová.

Příští zasedání zastupitelstva ve Frenštátě pod Radhoštěm se uskuteční v září.

Aneta Přadková