Přestože trpí desetiletá Karolínka Dejová svalovou dystrofií, tedy úbytkem svalové hmoty, může si nyní užívat pocit svobody a volnosti. Dostala totiž speciální kolo s elektropohonem, díky kterému může držet krok s ostatními dětmi a při jízdě navíc rehabilitovat. Dárek již před nějakou dobou získala prostřednictvím neziskové organizace Černí koně od Allianz pojišťovny.

Jedná se o celosvětový unikát první dětský elektrohandbike na světě. Není to přitom tak dávno, kdy se tato speciální dětská kola v České republice vůbec nevyráběla. „Je to důležitá věc pro děti, které mají pohybové omezení jak nohou, tak i rukou a na běžném kole na ruční pohon nejsou schopné své tělo uvést,“ vysvětlil Tomáš Pouch, předseda sdružení Černí koně, který tuto neziskovou organizaci založil již před deseti lety.

Radnice v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
O části rozpočtu města rozhodnou sami lidé


Karolínka z Kopřivnice tak dostala možnost jako první vyzkoušet si toto unikátní kolo, respektive tříkolku, s tím, že jejím tvůrcům poskytne nové poznatky, které povedou k dalšímu vývoji elektrohandbiků. „Do budoucna bychom je také chtěli doplnit například elektronickou brzdou na dálkové ovládání, aby kolo mohl doprovod dítěte zastavit i na dálku,“ prozradil Tomáš Pouch.

Podle slov Daniely Seidlové, Karolínčiny babičky a pěstounky v jedné osobě, je nové elektrokolo s ručním pohonem pro Karolínku skvělým pomocníkem. Snoubí v sobě zábavu i rehabilitaci, zároveň je symbolem svobody, podporuje fyzičku dívenky a má také příznivý vliv na její psychiku. „Nesmírně si vážím toho, že jsou na světě lidé, kteří se zabývají výrobou elektrohandbiků a také lidé, kteří tuto výrobu finančně podporují. Velkou odměnou jsou rozzářené oči Káji, když ujíždí na svém stroji a je šťastná,“ ocenila Daniela Seidlová.

MILUJE TANEC I HUDBU I přestože školačka třetí třídy využívá denně k pohybu invalidní vozíček, je velice aktivní a hravá, baví ji tancovat i stepovat, kromě toho hraje na klávesy a flétnu, chodí do keramiky a ráda plave. Na svém kontě již má také řadu úspěchů z tanečních soutěží.

Jako ve špatném filmu. Tak si připadá člověk, který náhodně zavítá do zchátralých Jánských Koupelí.
JÁNSKÉ KOUPELE: Hákové kříže a naprosté ticho