Členové dozorčí i správní rady Nadačního fondu Rodný dům Johanna Gregora Mendela ve Vražném-Hynčicích vzali řešení nastalé situace do svých rukou. Od minulého týdne se sešli hned několikrát a jednali o tom, jak nařízenou exekuci na tuto kulturní památku odvrátit.

Průběh jejich setkání z minulého týdne popsal jeden ze členů správní rady, Zdeněk Mateiciuc: „Zasedali jsme hned v pondělí, byli jsme tam čtyři. Ze zasedání se omluvil předseda správní rady Vladimír Nippert a také Dagmar Jahnová z dozorčí rady. Domluvili jsme se na postupu, co musíme dělat pro to, abychom tuto situaci vyřešili."

Toto úterý se pak, podle Zdeňka Mateiciuce, uskutečnila schůzka, které se zúčastnili Dagmar Jahnová, Vladimír Nippert a Pavel Wessely. „Všechno to probrali a máme už nějaká řešení," nastínil dále člen správní rady s tím, že koncem minulého týdne začala Dagmar Jahnová jednat s dotčenými úřady, které mají exekuci Mendelova domu na starosti. „Získali jsme čas minimálně dva měsíce, protože když se s nimi jedná, tak nepřistupují k žádným exekucím. Takže to všechno vypadá dobře. My to musíme vyřešit. Nepřipadá v úvahu, aby se to dostalo do exekuce," upozornil na nové skutečnosti Zdeněk Mateiciuc.

Špatná komunikace

Také další člen správní rady, Pavel Wessely, Deníku potvrdil, že nějaká jednání už proběhla. „Sešli jsme se a hledáme cesty a podnikáme kroky k tomu, aby se ta neblahá situace vyřešila v dohledné době. Samozřejmě to není možné řešit obratem, ale už jsme si také řekli kroky, které budeme konat," řekl Pavel Wessely. Příliš konkrétní však být nechtěl. „Nemůžeme to tak nechat. Už jsme si to malinko vyříkali a vyslovili jsme jakousi nelibost, že jsme o věci nebyli informováni. Ale stavíme se k tomu jednoznačně – věc se bude řešit," dodal na závěr.

Na listopad bude svolána řádná valná hromada, na kterou přijede také Wolfgang Bruder, jeden z německých členů správní rady. „Doktor Bruder přijede, je o tom informován. Budeme se domlouvat, jak dál, aby to fungovalo a nebyla z toho ostuda," řekl na závěr Zdeněk Mateiciuc.

Přečtěte si také: Mendel by asi radost neměl. Jeho rodný dům čelí exekuci