„Statistiku ložisek nerostů vede ministerstvo životního prostředí. U nás se stanovují dobývací prostory a evidenci po každé změně aktualizujeme,“ vysvětlil mluvčí ČBÚ Bohuslav Machek, který vytvořil zkušební verzi přehledové mapy Česka. Nepřekvapí, že nejvíce dobývacích prostorů je v našem regionu.

V Krásné, obci v údolí říčky Mohelnice na severovýchod od Lysé hory, je takovýchto lokalit několik. „Ropa a zemní plyn. První surovina se nyní netěží, druhá by měla být aktivní, byť jsem slyšel o problémech s tlakem,“ uvedl Antonín Tulach, starosta Krásné, kde je jeden vrt na dohled od úřadu a druhý na svahu nad lesní správou.

Obec Pazderna na Frýdeckomístecku, 18. května 2022 v obci Pazderná. Děti z hasičského kroužku.
Babyboom v Beskydech: Pazderna drží rekord v kraji, čtvrtinu obyvatel tvoří děti

„Sonda NP 823 v Krásné pod Lysou horou je dočasně zastavena,“ říká Jan Foit, závodní (báňský inženýr odpovědný za bezpečné a odborné vedení hornických prací, pozn. red.) z firem Unimaster a Lomenská těžební. Hloubka vrtu je přibližně půldruhého kilometru, a i kdyby těžba plynu pokračovala, poklesy masivu jako při kopání uhlí nehrozí.

Ropné vrty v Krásné, včetně toho opuštěného s označením KS 4, patří společnosti Unigeo. Ta činnost zatím nijak nekomentuje. „Těžba ropy byla finančně prospěšná pro obec. Teď je takřka historickou záležitostí. Plyn z Beskyd je, tuším, i v našich rozvodech,“ řekl starosta Tulach.

Činná sonda KS 9 na Morávce

„Náš plyn míří k odběratelům přes obchodníky. Beskydská větev je slepá s regulační stanicí v Nošovicích. Takže, co zde vytěžíme, jde ke spotřebě obyvatelům okolních vesnic,“ potvrdil závodní Jan Foit. Činná sonda KS 9 na Morávce v údolí Vlaské podle něho pokrývá nemalou část spotřeby zemního plynu jak této obce, tak Raškovic, Pražma či Krásné.

Letos se na festivalu Ladná Čeladná představí také Čechomor.
Hudební pohoda v podhůří Beskyd. Ladná Čeladná letos nabídne lákavý program

„Plynu je spousta, ale ne tolik, co třeba na Jižní Moravě,“ poznamenává Jan Foit k Morávce. Také v Horní Lomné existuje evidovaný dobývací prostor, ale jeho využití vázne na řešení distribuce vytěžené suroviny. Sondu má Lomenská těžební i v Komorní Lhotce, ale je zastavená. V obci je podle databáze i ložisko hořlavého zemního plynu patřící Unigeu.

„U ložisek, kde byl stanoven dobývací prostor, bylo rozhodnuto o změně využití území k těžbě nerostu,“ doplnil k evidenci mluvčí ČBÚ Bohuslav Machek. V Beskydech, stejně jako všude jinde, mají odborné firmy pouze oprávnění podat báňské správě žádost o povolení k těžbě.