Mnohá města se snaží ze svých ulic vymýtit výherní hrací automaty a jiné přístroje a Bílovec není výjimkou. Města přijímají vyhlášky, jež omezují nebo zcela zakazují provozování výherních hracích automatů. Automaty totiž způsobují více škody než užitku, a to nejen městům, ale i jejich uživatelům. Jenže provoz některých automatů povoluje ministerstvo financí, což situaci dost komplikuje. Ale i to by se mělo změnit.

Vedení Bílovce ve svém boji proti těmto „kouzelným skříňkám" zašlo až tak daleko, že podalo žalobu ke správnímu soudu na nečinnost ministerstva financí. Nález ústavního soudu sice městu dal za pravdu, ale zatím se nic nezměnilo.

Musí čekat

„Soudy jsou nečinné. Nedávno obdrželo město informaci od ministerstva financí, že bylo zahájeno správní řízení o zrušení těchto povolení. Ale kdy k tomu fyzicky dojde, to nedokážeme říct," konstatoval na posledním zasedání bíloveckých zastupitelů starosta města Petr Klimek.

Podle Tomáše Veličky, zastupitele Bílovce, nyní dojíždějí povolení, která jsou ještě platná. „Před nedávnem mě oslovil zástupce jedné firmy s tím, že na konci roku u nás končí," informoval poté ostatní.

Zastupitelce Sylvě Kováčikové však vzniklá situace nebyla příliš jasná. „To znamená, že vyhláška je u nás schválená ale není funkční, protože ještě pořád běží platby do rozpočtu města?" ptala se.

Do vysvětlování se pustil Petr Klimek: „Ne, není to podmíněno platbami. Tyto výherní loterijní terminály byly schvalovány ministerstvem financí a ministerstvo je musí zrušit. Dokonce i ústavní soud, a už proběhla dvě slyšení, dal za pravdu obcím, které si stěžovaly, že není brána v potaz tato vyhláška," podotkl starosta a dodal, že je zapotřebí, aby byla sjednána náprava.

Hledají nové kličky v zákonech

Poté se o slovo přihlásil Roman Šubert. „Navštívila mě nějaká firma z Opavy s nabídkou obejití zákonné vyhlášky o výherně hracích automatech. Chtěl bych na to upozornit," nechal se slyšet zastupitel. V těchto provozovnách by měly být aplikace a počítače, které by obešly vyhlášku, a tím pádem i městský rozpočet.

Jenže obdobný přístup provozovatelů podobných přístrojů není žádnou novinkou. „Vždycky hledají výhodnější cestu. Tímhle jsme si už prošli u výherních hracích přístrojů, kdy jsme měli v jednom roce o padesát procent nižší příjem do rozpočtu," dodal na závěr tajemník města Rostislav Musila.