Developerská společnost Mocera, která hodlá na místě postavit obchodní centrum, nemá všechna nutná povolení, proti výstavbě se ohradil také jeden z majitelů sousední nemovitosti. V současné době stanovisko krajské hygieny prověřuje ministerstvo zdravotnictví, ale v krajním případě může plánovaný projekt skončit i na půdě soudu.

Haldy stavebních sutin tak budou tuto část města hyzdit i nadále. Podobný dlouhodobý problém měl sousední Šenov u Nového Jičína, ovšem zdejší obchodní centrum Tesco se poprvé návštěvníkům otevře již tento týden o prvním březnovém dni.  

Tabačka: haldy jen tak nezmizí

Nový Jičín – Již několik měsíců hyzdí příjezd do Nového Jičína hromady stavebních sutin na místě bývalé tabačky. Práce se zde úplně zastavily a developer čeká na potřebná úřední razítka. V nejbližší době se dokumentací budou zabývat úředníci ministerstva zdravotnictví (MZ).

Ministerstvo totiž musí prozkoumat námitky proti stavbě obchodního centra, které podal Ivan Grün z Prahy. Ten totiž koupil v blízkosti areálu dům a obává se zhoršení životních podmínek, především nadměrného hluku a prašnosti. Napadl tak závazné stanovisko krajské hygienické stanice, a tak se případ dostal na stůl právě MZ jako nadřízenému orgánu hygieny. „Složka už tam přišla. Vyžádali veškerou dokumentaci z hygieny a já počítám s tím, že v průběhu čtrnácti dnů se tím budou zabývat,“ informovala o aktuální situaci manažerka projektu Gabriela Hlavsová ze společnosti Mocero, jež je vlastníkem areálu.

Zatímco tak práce na dalším developerském projektu v jen o pár set metrů dál vzdáleném Tescu v Šenově u Nového Jičína finišují, haldy stavebního materiálu v tabačce budou již brzy vystavené jarnímu bujení flóry. „Teď je to čistě na těch úřednících, já momentálně nemůžu nic udělat. Já se samozřejmě snažím to na těch úřadech honit, aby to bylo co nejdříve, ale oni, než si prozkoumají všechny složky a než se k tomu vyjádří, tak to nějaký čas trvá,“ poznamenala manažerka.

V tomto případě se bude jednat minimálně o měsíce. Jakmile totiž vydá své stanovisko ministerstvo, poputuje spis zpět na krajský úřad a ten bude pokračovat v odvolávacím řízení. „Lhůta pro vydání rozhodnutí v odvolacím řízení je ze správního řádu šedesát dní, protože jde o složité případy, ale po dobu, kdy to ministerstvo závazné stanovisko přezkoumává, tak ta lhůta neběží,“ konstatovala Renata Chrástková z příslušného odboru úřadu Moravskoslezského kraje s tím, že proti rozhodnutí kraje již není možné podat odvolání. Odpůrci obchodního centra se však mohou ještě obrátit na ministerstvo pro místní rozvoj s žádosti o přezkum nebo podat žalobu u soudu.

I nadále tak bude areál hyzdit tvář Nového Jičína, což dělá vrásky i samotným obyvatelům města. Mnohé z nich naštvala již samotná demolice zachovalé tabákové továrny, což je i případ mladé maminky Jany, která s kočárkem v pátek dopoledne kolem zbořeniště procházela. „Je to velká škoda, protože ta budova byla ještě v relativně pěkném stavu. Byla to škoda zbourat, když je to v takovém stavu, v jakém to momentálně je. Určitě by se našlo ještě nějaké jiné využití,“ řekla. Se svým názorem není v Novém Jičíně zdaleka osamocena. Spíše naopak.

A proč z místa aspoň nezmizí ony nevzhledné haldy z cihel a dalšího stavebního materiálu? „Já ty sutiny nebudu odvážet, protože já je pak budu potřebovat při stavbě,“ dodala na závěr Gabriela Hlavsová.