Češi milují cyklistiku a specializované stezky si společně s inlajnisty velice oblíbili, neboť se ve většině případů jedná o nenáročné trasy s dobrým povrchem, vhodné pro sportovce všech věkových kategorií. Problém však nastává v situaci, kdy se k nim přidají mnohem pomalejší chodci, maminky s kočárky či běžci.

Konkrétně nejdelší cyklostezku v okrese, vedoucí z Nového Jičína do Hostašovic, obsadí sportovci ve velkém vždy, když počasí dovolí. Zároveň je však velice úzká a při frekventovaném dni musí dávat člověk veliký pozor, aby nedošlo ke kolizi. Ne všichni však vědí, že chodcům je na ni vstup zakázán (až na část úseku v Hodslavicích).

„Na cyklostezce začali běhat běžci, což nám tedy vadí," přiznal pro Deník Jiří Klein, ředitel Městské policie Nový Jičín, která dohlíží na dodržování provozního řádu cyklostezky Koleje.

„Já na to upozorňuji na facebookovém profilu, máme tady i různé skupiny, jako třeba Rozběháme Nový Jičín, kde lidem připomínáme, pro koho je určena. Cyklostezka je určena pro cyklisty, inlajnisty, takže chodci na ni nemají co dělat. Pokud jede maminka na cyklostezce s kočárkem a má kolečkové brusle, tak to tolerujeme," ihned dodává.

V provozním řádu přesně stojí, že stezka pro cyklisty je určena „pouze pro provoz jízdních kol a všech prostředků, která lze za jízdní kola považovat" a že „chodcům je vstup zakázán".

In-line bruslaři a uživatelé dalšího obdobného vybavení (koloběžky, kolečkové běžky, v zimě běžky) se zde pohybují stejně jako cyklisté.

„Zaznamenáváme ještě jeden nešvar, a to jsou sluchátka a používání MP3 přehrávačů. Když je má na sobě nějaký chodec nebo běžec, tak ani neslyší, že se nějaký cyklista blíží. Zde bych opravdu hodně apeloval, že je to velice nebezpečné," připomíná ředitel MP Nový Jičín. Strážníci budou i letos situaci na cyklostezce monitorovat, neznamená to však, že každého hříšníka budou ihned trestat pokutou. „Máme nový systém na městské policii, do kterého zaznamenáváme veškeré události a my tak dokážeme zjistit, jestli byl dotyčný napomínán poprvé, nebo už vícekrát a pokud to je opakovaně, tak můžeme využít i blokové pokuty," dodává závěrem Jiří Klein.

Kdyby se přeci jen ale našel běžecký nadšenec, který by rád na deset kilometrů dlouhé cyklostezce zorganizoval třeba nějaký závod, má možnost požádat o změnu používání komunikace na novojičínském městském úřadě.

Informace o cyklostezce Koleje je možné najít na www.cyklostezka-koleje.cz.