Je to obrázek, s jakým už pravidelní návštěvníci vojenské přehlídky počítají, a který jaksi „k těm Dnům NATO bohužel patří" nekonečné kolony vozidel ze směru od Příbora a z opačné strany, od Ostravy. Jindy cesta z Freudova rodiště k terminálu Letiště Leoše Janáčka zabere jen pár minut, ale během „Nata" není ani hodina ničím výjimečným.

Nápor jako loni nebyl

Přesto takový nápor, jako byl loni, alespoň z pohledu starosty Mošnova Romana Máci letos obec nečekala. „Žádné velké komplikace jsme neměli, ta návštěvnost byla podle mě nižší. Počáteční kolony se brzy rozjely a myslím si, že to bylo bez nějakých větších problémů. Aut, která parkovala v obci, bylo dnes oproti sobotě o něco méně, ale řekl bych, že je to celkově i méně než v předchozích letech," řekl starosta Deníku včera pozdě odpoledne. Nicméně by velice uvítal, kdyby se situace v budoucnu změnila, a čím dříve, tím lépe. „Tak to nemůže být dále," reagoval na extrémní dopravní zátěž, která je logickým neduhem letecké přehlídky. „Do budoucna bude určitě nutné postavit přístupovou komunikaci k těm okům (vyasfaltované a propojené kruhové plochy v těsné blízkosti letiště pozn. red.) od Petřvaldíku směrem na Albrechtičky a dále," rozvedl Roman Máca. Dále by tato cesta měla být napojením na nedalekou dálnici, což by dopravnímu zatížení nejen Mošnova značně ulevilo.

Nová cesta by obcím ulevila

Současné silnice na to nejsou dělané. „V plánu rozvoje letiště je to už tři čtyři roky, ale do jaké míry s tím kraj počítá nebo nepočítá, nevím. Ale opravdu pro tak velikou akci, kdy tam je téměř dvě stě tisíc lidí, je potřeba, aby ta komunikace byla postavena, aby to mělo nějakou úroveň a aby to bylo pro všechny přijatelné," poznamenal starosta s tím, že obce a především silnice v nich nejsou na takový provoz dělané. Celkově i po zkušenostech z let minulých uplynulý víkend hodnotil jako vcelku poklidný, bez větších problémů.

Souhlasíte s vybudováním přístupové cesty k letišti od Petřvaldíku směrem na Albrechtičky? HLASUJTE V ANKETĚ!

V areálu samotného letiště byly z pohledu policie zřejmě jedním z nejčastějších problémů ztracené děti.

„V sobotu jsme zaznamenali jednadvacet ztracených dětí a těch se ujal intervenční tým. Jedenkrát se pohřešoval také ztracený senior, ale i toho jsme našli a předali rodině," informoval Deník novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Ke šťastnému shledání dětí a jejich rodičů docházelo také v neděli, ale ne již v tak vysokém počtu.

Velké štěstí se usmálo na jednoho majitele mobilního telefonu. Na Dnech NATO ho ztratil, nicméně poctivý nálezce ho donesl policii, a ta ho poté vrátila zpět majiteli. Strážci zákona sice nemuseli řešit případy vloupání do vozidel, zato dopravní nehody ano.

V sobotu se staly dvě dopravní nehody a při jedné srazil řidič u vchodu chodce. „Došlo zde k lehčímu zranění," doplnil na závěr policejní mluvčí.

Více ke Dnům NATO a fotografie najdete ZDE!