Čerti s loučemi, tajemné zvuky bubnů, plápolající oheň, dokreslující malebnost siluety zbytků hradeb, na 24. březen neobvyklý rozruch. I tak by se dala ve zkratce shrnout akce nazvaná Keltský telegraf, která se v sobotu uskutečnila na hradě Starý Jičín.

Jen málokterý návštěvník, jemuž nebylo líto vyšlapat si kopec na hrad, si dokázal představit, jak tato akce bude probíhat. Není taky divu. Vždyť byla v našem okrese, a dokonce i kraji, naprostou novinkou. „Byli jsme vyzvání mým dobrým kamarádem, který se hlásí ke keltské tradici, abychom tuto akci udělali už v loňském roce. Tehdy to ale bohužel nevyšlo,“ přiblížil důvod pořádání Keltského telegrafu kastelán hradu Starý Jičín Arnošt Pokorný.

To, že zapálení velkého ohně za zvuku bubnů a tance kolem něj není v našich končinách zatím moc zavedené, bylo znát na četnosti ohňů v širokém okolí. „Ani v letošním roce signál nedošel úplně až k nám. V Čechách je tahle tradice silnější, na Moravě končí někde u Olomouce či u Brna,“ uvedl kastelán Pokorný s tím, že letos se nepřipojil ani Hostýn, který Keltský telegraf pořádal v loňském roce. „Církev, která tam působí, s tím měla problém. Ono není snadné najít vhodná místa, ačkoliv je to krásná tradice,“ vysvětlil kastelán.

Ačkoliv měl být vidět další oheň, a symbolicky se tak místa měla spojit, zatažená obloha tuto snahu překazila. To však nezabránilo desítkám lidí, aby společně s čerty, kteří patří ke keltským tradicím, signální oheň zapálili a za zvuků ohňů si u něj také zatančili rituální tance, to vše pod vedením ředitelky příborského Bav klubu Vlasty Trojčínské. Ta byla ostatně tím, kdo vznik akce inicioval. „Odebírám jistý časopis, ve kterém jsem se dočetla, že se u nás obnovila tradice Keltského telegrafu. Protože mě tyto věci zajímají, hledala jsem nějaké nejbližší místo, kde bych mohla Keltský telegraf navštívit a zúčastnit se. V okolí jsem nic nenašla, tak jsme oslovili pana kastelána a udělali si ho sami,“ sdělila Vlasta Trojčínská. Podle jejích informací byl starojický telegraf součástí třetího ročníku této akce u nás. „Celkem měly ohně spojit asi dvacet míst. Jak na Starém Jičíně, tak u nás v regionu vzplál oheň vůbec poprvé,“ doplnila ředitelka příborského volnočasového klubu.

Co zapalování ohňů znamená a proč se tak vůbec děje, vysvětlila vzápětí. „V keltské době to fungovalo tak, že když byla jarní rovnodennost, tak se v ten den zapalovaly keltské ohně. Ty spojovaly světlem všechna místa mezi různými kmeny. Lidé se vlastně pomocí zvuků bubnů, které zapalování provázejí, a ohně domlouvali,“ vysvětlila Trojčínská.

Ačkoliv byl telegraf novinkou, reakce návštěvníků byly nad očekávání. „Byli jsme zvědaví, jak to bude vypadat, a jsme opravdu velmi mile překvapeni. Jednak vyšlo počasí na jedničku, a taky ta atmosféra tady… Je to vážně krásné,“ uvedli manželé, kteří na hrad došli i se svými dvěma syny. Vedle stojící mladá dvojice přikyvovala: „Fakt se nám tady líbí. Má to své kouzlo. Oheň, bubny, staré hradby. Člověk má pocit, že se vrátil do starých časů,“ smála se dvojice.