Nemocnicí v Novém Jičíně se po desáté hodině dopolední ozýval smích a potlesk, který vylolala návštěva klaunů Chytrolína a Šikuly z Balónkova. Ti si pro děti připravili program, skládající se například ze žonglování, kouzelnických triků a také vyrábění zvířátek, kytiček či vrtulníků z balónků, které poté dětem rozdali.

Ty zapomněly na šeď nemocničních dní, bezstarostně se smály, tahaly klauna za ruku a žadonily o další zvířátka z balónků. „A co my?“ smál se také personál nemocnice. O to více všechny mrzelo, když nastal čas loučení. „Jak tady přijedeme příště, ne abychom vás tady viděli,“ loučili se klauni s dětmi.

Oba aktéři nevystupovali zdaleka poprvé. Na svém kontě už mají několik desítek vystoupení. Jako občanské sdružení Trdla, jež vzniklo před rokem, zažádali v letošním roce o dotaci na projekt Klauni z Balónkova jedou za dětmi do nemocnic.

„Sdružení vzniklo, protože se sešla partička lidí, komediantů a divadelníků, kteří chtěli dělat takovéto akce v nemocnicích, ústavech sociální péče, dětských domovech a podobně. Legislativa chce, aby vzniklo občanské sdružení, protože jinak bychom těžko dostali nějaké dotace od státu. A navíc, nás to baví, takže děláme program i ve školkách, zoologických zahradách, no a právě kvůli tomu vzniklo občanské sdružení,“ vysvětluje David Zbavitel, který se dětem představil jako Chytrolín.

Projekt odstartoval letos v březnu, kdy sdružení dostalo dotaci od Moravskoslezského kraje, která jim umožnila navštěvovat nemocnice, zřízené krajem. Od března sdružení navštívilo nemocnice v Novém Jičíně, Třinci, Krnově, Havířově, Karviné a Opavě.

Jak takové vystoupení klauna vypadá, nám pověděl klaun Šikula, Pavel Dvořák: „Často obcházíme jednotlivé pokoje a předvádíme dětem kouzla. Když jsou to ležáci, takže vlastně nemůžou chodit, předvádíme mikromagická kouzla. To jsou především mince, provázky a karty. V případě, že mohou chodit, děláme i větší kouzla. Pokud jsou děti v herně, máme připravené svoje etudy, které předvádíme. Samozřejmě, nechybí žonglování a tak.“

I do novojičínské nemocnice s sebou tato dvojice přinesla kufr, plný nejrůznějších kouzelnických pomůcek, a děti si mohly některé z nich samy vyzkoušet. Věnovat se dětem, umět je rozveselit a rozesmát, zaujmout je, to není jen tak. A také naučit se spoustu kouzelnických triků není určitě nic lehkého.

Jak se člověk může dostat k takovému povolání? „U mě to bylo jednoduché. Taťka byl kouzelník, takže já jsem v tom byl odmalička,“ odpověděl Pavel Dvořák. Ovšem, aby se tomu mohl naplno věnovat, obětoval studium. „To, co já dneska vedu, je umělecká agentura, která je vlastně základem. Tu jsem převzal po otci,“ doplnil svého kolegu Zbavitel.

Letošní projekt měl úspěch. Řada rozveselených dětí s úsměvem na tváři to potvrdila. Občanské sdružení si je toho vědomo a už plánuje dále.

„Chystáme se oslovit znovu Moravskoslezský kraj, protože naše činnost je založená na dotacích, grantech a sponzorech. Nemocnice, dětské domovy a ústavy na to peníze nemají. Chtěli bychom projekt rozšířit i na dětské domovy, a využít fondy Evropské unie na česko-polskou pohraniční spolupráci,“ poodkryl plány vedoucí agentury.

Veselé zážitky s klauny z Balónkova tak možná čekají i děti v Polsku.

Klára Manfrinová