Běh o vánočního kapra uspořádalo Středisko volného času FOKUS Nový Jičín již pošesté. Desítky běžců se utkaly v šestnácti kategoriích, ti nejmladší běželi sto metrů, nejstarší muži v kategorii nad 18 let museli třikrát oběhnout náměstí.

„Je tu trochu riziko, že se některý z běžců může srazit s někým, kdo právě půjde přes náměstí, ale jinak to dělat nejde,“ poznamenala Darina Krausová, jedna ze spoluorganizátorek akce.

Kromě lidí, byly dalším rizikem i namoklé dlažební kostky, které klouzaly a tak byly k vidění i pády. V cíli pak nechyběly vítězoslavné úsměvy těch nejlepších a občas i slzičky poražených.

Napínavý souboj svedly dívky v kategorii ročníků 2003 až 2006, kdy doběhly dvě nejrychlejší dívky stejně, takže se nakonec mohly obě těšit na cenu pro vítězku. Jednou z nich byla jedenáctiletá Štěpánka Dubcová.

„Hodně to klouzalo a do toho tady ty auta, člověk pořád musel dávat pozor,“ řekla po doběhu Štěpánka, která sice závodně neběhá, ale při sportu, který provozuje, se věnuje i běhu. „Chodím do atletiky. Tam sice trochu běhám, ale také skáču do výšky a házím oštěpem takový víceboj,“ vysvětlila dívka.

Celkově se na start postavilo osmašedesát běžců. Vítězové jednotlivých kategorií si jako cenu odnesli živého vánočního kapra, prvním třem dali pořadatelé diplomy a každý účastník si na památku odnesl kapříka porcelánového.