Vše začalo tím, že se jeden z přítomných obyvatel na zasedání, František Caha, obrátil na zastupitele jménem obyvatel domů čísla 342, 343, 344 a 347 v Rožnovské ulici s žádostí.

„Jedenasedmdesát obyvatel této lokality nesouhlasí s navrženým a schváleným řešením nové etapy regenerace panelových sídlišť. Občané těchto domů nechtějí zastavit druhou etapu regenerace, ale žádají změny tak, aby nebylo ohroženo čerpání dotačních prostředků," uvedl František Caha, čímž rozpoutal dlouhou diskusi.

Diskuse

Místostarosta Pavel Mička sdělil, že v žádosti obyvatel stojí, že odmítají parkoviště na ploše mezi domy místo stávající zeleně. Parkování by prý vyřešili stáním na škvárové ploše u nedaleké okružní křižovatky.

„Pokud bychom na to přistoupili, znamená to, že druhá etapa by se zrušila, protože parkovací plochy jsou jednou z podstat projektu. Když to parkoviště nebudeme dělat, zrušíme projekt. Ty čtyři miliony se nemohou použít libovolně, jsou to účelově vázané prostředky na projekt, tak jak byl předložen v žádosti o poskytnutí dotace," upozornil místostarosta.

Architekt Martin Janda doplnil, že se jedná o politiku ministerstva pro místní rozvoj, které se snaží kultivovat prostor mezi panelovými sídlišti. „Problém tohoto sídliště je extrémní nedostatek parkovacích stání," řekl Martin Janda a připomněl, že v současné době tam auta stojí v úzké uličce vedoucí z hlavní silnice.

Diskuse se občas přiostřila a někteří přítomni začali napadat město, že je pořádně neinformovalo o tom, co se chystá. Ze záznamů, které má radnice k dispozici, ale vyplynulo, že město informovalo tak, jak mělo a z obyvatel nikdo v termínu nepodal připomínky.

Paradoxní situace

„Co budeme dělat, až přijde skupina, která ta parkovací místa chce? Už jsme tady měli takový případ, že přišli obyvatelé, kteří místa nechtějí, a pak přinesli petici ti, co je chtějí. Čtyři roky tady řešíme parkování, děláme plácky pro tři čtyři auta… Tady se vytvořila možnost, jenže někteří občané to nechtějí…," popsala paradoxní situaci starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová.

Architekt Janda upozornil, že projekt řeší průchodnost sídliště, aby už auta nestála na chodníku, a dodal, že pokud by se při realizaci město od projektu odklonilo, zřejmě by do budoucna přišlo o další dotace.

Nakonec se objevil ze strany dotčených obyvatel i názor, který nebyl tak radikální, jak jej prezentoval v úvodu František Caha. „Podepisoval jsem variantu, která by to měla trochu zlidštit. Posílení zeleně, dětských prvků. Nechceme zrušit dotaci a parkoviště. Chci, aby to tady zaznělo," vyjádřil se muž, jenž se nepředstavil. Když architekt Janda přislíbil, že posílení zeleně i přidání některých prvků mimo projekt by nemělo být problémem, diskuse se dobrala ke konci. Po necelých dvou hodinách zastupitelé schválili usnesení, že zástupci města projednají se zástupci obyvatel další sadové a zahradnické úpravy, případně doplnění dětských prvků, které by neohrozily dotaci.