V průměru tři sta obědů denně uvaří školní kuchyně Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Za loňský školní rok tak zdejší studenti spořádali zhruba 51 tisíc obědů a k tomu čtyři tisíce večeří, stejný počet snídaní a svačin a šest tisíc přesnídávek.

Ochutnat některá jídla z produkce školní kuchyně budou moci už dnes, v pátek 8.prosince, odpoledne také návštěvníci školy v rámci dne otevřených dveří.

„Už dříve jsme při návštěvních dnech zaznamenali dotazy rodičů i jejich potomků, zda by bylo možné ochutnat, jak se v naší školní jídelně vaří. Takže letos jim předložíme výbornou kulajdu i další oblíbené pokrmy našich studentů, k nimž patří také buchtičky s krémem, špagety s boloňskou omáčkou, čínské nudle s kuřecím masem a vepřový řízek,“ přiblížil nabídku pokrmů ředitel bíloveckého gymnázia Vít Schindler.

Během návštěvy se příchozí mimo jiné dozví také zajímavosti ze světa školní kuchyně týkající se například množství zpracovaných surovin. V případě brambor to ve školním roce 2016/2017 bylo podle informací školy konkrétně pět tun. Zpracováno bylo také 600 kilogramů těstovin a 500 kilogramů rýže.

PROHLÍDKOVÉ OKRUHY

Prohlídku školy bude možné absolvovat v několika okruzích v doprovodu současných studentů, kteří zájemcům o studium i jejich rodičům přiblíží, jak to na škole chodí a jaká zde panuje atmosféra.

„Projít celou budovu je opravdu časově i fyzicky náročné, proto jsme prohlídku rozdělili podle několika oblastí. Veřejnosti jsme sice vnímáni především jako škola, která se více orientuje na přírodovědné předměty, zejména na matematiku, ale stejně kvalitní zázemí poskytujeme i výtvarně, jazykově a sportovně nadaným žákům,“ poznamenal Vít Schindler s tím, že chybět nebudou ani ukázky práce v laboratořích, vystoupení školních pěveckých sborů či zajímavý program z výuky tělesné výchovy.