Diabetes neboli lidově cukrovka se může projevit takřka u kohokoli. Buďto se jedná o vrozené onemocnění, nebo se u člověka může rozvinout v důsledku špatného životního stylu. Sestřičky z Centra léčby ran a podiatrické péče v Bílovecké nemocnici měsíčně ošetří na pět stovek pacientů s postižením dolní končetiny, která se kvůli jejich onemocnění špatně hojí a v některých případech mohou znamenat i ohrožení jejich života.

Jako odpověď na obrovský zájem o tuto péči a zároveň na špatnou informovanost samotných pacientů se nemocnice rozhodla rozšířit své služby, a tím se na léčbu diabetických pacientů specializovat. „Máme přístroj na suchou pedikuru, ambulanci pro čisté převazy, hned vedle je diabetolog, rehabilitační přístroje a edukační místnost. S touto péčí jsme se rychle dostali na špičku v oboru a nyní k nám přicházejí lidé i z Čech, nejen z regionu," přiblížila současnou situaci na oddělení Hana Vlhová, vedoucí sestra a jeden z garantů nového projektu.

Takováto zranění mohou pro diabetiky znamenat pohromu. Pokud se zavčas nevyléčí, mohou vést až k amputaci prstů či celého chodidla.

Tento projekt zahrnuje vytvoření prozatím osmi lůžek v rámci interny, u nichž se budou střídat ošetřovatelky podiatrické péče, lékař cévní ambulance a chirurg. „Projekt už běží a lůžka již byla dokonce plně obsazena. U diabetika je to totiž na rozdíl od ostatních lidí – vždycky hra o čas. Pokud se například kopne do palce, během hodiny dvou ten prst může zčernat a jestliže se to včas nevyřeší, nastupuje na řadu amputace. Právě proto jsme dali dohromady tým odborníků, kteří vzájemně spolupracují, a tím poskytují rychlou, kvalitní a komplexní péči," vysvětlila garantka projektu.

Jen pasivní příjímání péče by ale v důsledku k ničemu nevedlo, a tak projekt počítá především s edukací, kterou podstoupí nejen pacienti, ale i jejich blízcí. „Ti lidé mají dvacet let cukrovku, a neví, proč a jak správně si inzulin píchat, čemu se musí vyvarovat a kdy je už třeba přijít k nám. Proto chceme, aby u převazů byla i rodina, aby se naučili, jak to mají dělat, jak se o nemocného postarat, aby se nemuseli spoléhat jen na naši pomoc," uzavřela Hana Vlhová s tím, že tato část projektu se naplno rozjede na podzim.