Dokument, který vypracoval a poté zastupitelům předložil Ladislav Myšák, jenž je pověřený řízením městské policie, si klade za cíl zejména pravidelné a průběžné proškolování strážníků, a to v oblastech práva, zdravovědy i používání donucovacích prostředků. Neopomíjí však ani větší spolupráci se státní policií nebo modernizaci kamerového systému ve městě.

„Tento materiál vychází ze současného stavu městské policie v Kopřivnici s tím, že popisuje směr, kam si myslím, že by se měla v nejbližší budoucnosti ubírat. Přichází se změnami v oblasti vlastní organizace a chodu, prioritou v tomto směru je výrazné posílení rajonizace a komunikace uvnitř i navenek a také přináší možnost dalšího profesního růstu městských strážníků," vysvětlil na zastupitelstvu Ladislav Myšák.

Po předložení návrhu se mezi přítomnými rozpoutala horlivá diskuze, přičemž někteří zastupitelé byli zásadně proti jeho schvalování. Jedním z nich byl i místostarosta Stanislav Šimíček, pod něhož městská policie dříve spadala.

NAŠLI SE I KRITICI PROJEKTU

„Tato koncepce byla šita horkou jehlou, nebyla nikým připomínkována a ve chvíli, kdy už vyšla na světlo, nebyla nějak pozměněna," nechal se slyšet místostarosta, který zároveň kritizoval i to, že do týmu zpracovatelů tohoto dokumentu nebyl přizván ani velitel městské policie Jan Müller. Proto ještě před schůzí zastupitelstva rozeslal všem svým kolegům doplňující materiál, zpracovaný velitelem kopřivnických strážníků, týkající se posouzení této nové koncepce.

Stanislav Šimíček dále uvedl, že se hlasování zdrží a navrhl projednávaný bod vzít pouze na vědomí a dále jej dopracovat. S tímto návrhem se ztotožnila také zastupitelka Dagmar Jančálková, protinávrh však při hlasování podpořili pouze čtyři členové zastupitelstva.

O slovo se dále přihlásila Dagmar Rysová, která řekla: „Dle mého názoru je velkou chybou, že velitel městské policie nebyl přizván k vypracování toho, jak by městská policie měla dál nastavit svou činnost, jakým způsobem nastavit plán zlepšení nebo možná nějakou reorganizaci, pokud by to bylo zapotřebí."

Předkladatel Ladislav Myšák ale následně zdůraznil, že vyzval všechny strážníky ke spolupráci a jejich velitele také k tomu, aby vypracoval materiál o budoucnosti městské policie. Podle něj se však spolu v ničem neshodli.

NA POŘÁDEK VE MĚSTĚ DOHLÍŽÍ UŽ 25 LET

K tématu v závěru debaty promluvil také sám velitel kopřivnických strážníků Jan Müller, jenž zastupitelům připomenul, že městská policie v Kopřivnici oslaví v říjnu již pětadvacetileté výročí svého fungování a za tu dobu podle něj nezazněla ze strany radních ani zastupitelů jakákoliv výtka k jejich činnosti. „Myslím si, že doteď jsme se ubírali správným směrem. Schválením tohoto dokumentu se však podstatně změní fungování městské policie," doplnil policejní velitel.

Pro návrh zkvalitnění práce městských strážců zákona nakonec hlasovalo 13 zastupitelů z 19 přítomných, mezi nimiž byl i Karel Kuboš. Ten mimo jiné uložil radě města úkol týkající se vypracování realizačního projektu této nové koncepce, tedy konkrétní plán postupu realizace jednotlivých opatření, a to včetně termínů a finančního zajištění.