S pracemi na obnově vodovodní sítě ve městě automobilů začali vodaři už v létě. V ulicích Pionýrů a Sadová zmodernizovali bezvýkopovou metodou berstliningu, to znamená, že došlo k zatažení nového potrubí do toho stávajícího, což následně vedlo k jeho destrukci, 550 metrů dlouhý vodovodní řad. Výhodou této použité metody je například to, že nemá tak výrazný negativní dopad na povrch a tedy i komfort občanů a dalších průchozích.

„Důvodem rekonstrukce vodovodního řadu byl jeho špatný technický stav. V souvislosti s tím vykazovalo stávající potrubí vysokou četnost poruch. Nový vodovod tyto problémy vyřeší," nechal se slyšet Martin Veselý, technický ředitel společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Během stavby nového vodovodu z tvárné litiny a s ochranným obalem z cementované malty přepojili vodaři také dvanáct plastových vodovodních přípojek na nové potrubí, a to včetně výměny tří kovových přípojek.

NĚKOLIKAMILIONOVÁ INVESTICE

Rekonstrukce této části vodovodní sítě však nebyla v Kopřivnici v tomto roce jediná. Už v první polovině letošního roku dokončila ostravská společnost výměnu páteřního vodovodního řadu v celkové délce 1042 metrů.

K tomuto kroku podnik přistoupil z důvodu technického opotřebení vodovodu pocházejícího z šedesátých let minulého století.

„Stavba za téměř osm milionů korun byla realizována bezvýkopovou technologií reliningem, kdy bylo nové potrubí z vysokohustotního polyetylenu zataženo ve dvou úsecích do stávajícího ocelového potrubí," vysvětlil mluvčí ostravské vodárenské firmy Marek Síbrt.

Tato modernizace se dotkla úseku od křižovatky ulic Obránců míru a Československé armády, konkrétně mezi dvěma armaturními šachtami, až po šachtu na Dělnické ulici. „Šlo o rekonstrukci řadu zásadního významu, protože je alternativně využíván také pro zásobování Nového Jičína. Potrubí navíc prochází pod železniční tratí a tokem Kopřivničky," doplnil Martin Veselý.

Ostravská společnost se letos pustila do obnovy vodovodů také na dalších místech Novojičínska. V současné době buduje například v Bílovci a jeho okolí více než 1800 metrů nové vodovodní sítě, s investicí za několik milionů korun. Hotovo by mělo být nejpozději do konce tohoto roku.