Kopřivnice byla poslední z měst a obcí na Novojičínsku, kde zastupitelé nezvolili starostu ani další členy rady.

Dlouhá vyjednávání nakonec dospěla k podpisu dohody koaličních partnerů, jejichž zástupci věří, že město pošlape, jak má. V pátek 28. listopadu ji na kopřivnické radnici podepsali zástupci ODS, KDU-ČSL, SNK, NEZ, seskupení Piráti a Změna pro Kopřivnici a seskupení PRO Sport a Zdraví.

A ve čtvrtek na druhém zasedání zastupitelstva za nového starostu města Kopřivniceu zvolili Miroslava Kopečného (ODS).

Ten má za sebou dvě volební období, v prvním byl členem Rady města Kopřivnice, v minulém volebním období zastával post 1. místostarosty, a má tudíž zkušenosti, jež by mohl v pozici starosty zúročit.

„Myslím si, že jsem nějakých zkušeností nabyl a mohu to uplatnit. Na rozdíl od těch, kteří byli v komunálních volbách na pozicích lídrů a přitom žádné zkušenosti s komunální politikou neměli," poznamenal již dříve pro Deník Miroslav Kopečný.

Uvědomuje si, že těsná většina není to nejlepší, ale zažili si to už v minulém volebním období. „Pokud bychom se dnes nedohodli, tak by město asi zase starostu nemělo, protože ta druhá strana by většinu zřejmě neměla," doplnil Miroslav Kopečný.

Dva místostarostové

Oproti předchozím letům bude mít Kopřivnice v nadcházejícím čtyřletém volebním období ne tři, ale dva místostarosty. Tyto posty budou zastávat Dagmar Rýsová (SNK) a Stanislav Šimíček (KDU-ČSL).

Dagmar Rysová je rovněž zkušenou političkou, jež má za sebou tři volební období. Začala jako členka zastupitelstva, další dvě volební období působila jako místostarostka a na této pozici by měla být i v dalších čtyřech letech. „Jako sdružení nezávislých jsme měli jeden z mantinelů, že nebudeme v žádném případě uzavírat spolupráci s KSČM. Proto jsme vyjednávání a nabídky v tomto duchu odmítali," vysvětlila Dagmar Rysová skutečnost, že vedení kopřivnické radnice bude opět spíše pravicové. Dagmar Rysová naznačila, že zpočátku měli někteří členové vzniklé koalice trochu přehnané představy. „Ta jednání trvala déle, ale každému to ukázalo, že je třeba z maximalistických představ trochu ustoupit. Jsem optimista a věřím, že tento takzvaný sňatek z rozumu bude postavený na pevných základech a dopadne dobře.

To Stanislav Šimíček je úplným nováčkem, jenž by měl obsadit post 2. místostarosty. O tom, čemu by se chtěl hodně věnovat, má jasno.

„Vzhledem k tomu, že zastupuji KDU-ČSL, tak mé směřování je vcelku dané rodina a sociální oblast. V tom máme, myslím si, podporu i mezi ostatními členy zastupitelstva. Věřím, že i přes mé nováčkovství se dokáži v této problematice orientovat," uvedl pro Novojičínský deník Stanislav Šimíček. Jako nováček se funkce nebojí ani z dalšího důvodu. „Tato koalice je složena z lidí, kteří tady už byli, a já se rád přiučím. Myslím si, že jsme schopni toto město táhnout konstruktivně dál," uzavřel Stanislav Šimíček.

Zastupitelé zvolili také kontrolní a finanční výbor.

Podrobnější informace z druhého zasedání kopřivnických zastupitelů přineseme v sobotním tištěném vydání Novojičínského deníku.



Kopřivnic