Útulky pro psy by měly sloužit pouze jako přechodné stanoviště pro opuštěné nebo ztracené psy. Mnohdy se však tady čtyřnozí miláčkové zabydlí a rozhodně to není proto, že by nechtěli nového majitele. Jako už na několika místech v okrese, také v Kopřivnici se rozhodli odlehčit přeplněnou kapacitu tamního zařízení. „Občané Kopřivnice, kteří si v minulosti pořídili psa z útulku ve Vlčovicích, byli osvobozeni od poplatků rok od chvíle, kdy byl pejsek do útulku přijat. Nyní nemusí platit poplatek rok od chvíle, co se psa ujmou,“ informovala o plánované změně ve vyhlášce o místním poplatku za psa Hana Ondrašinová, vedoucí oddělení správy místních poplatků v Kopřivnici. Zároveň dodala, že v dalších letech budou tito občané platit padesátiprocentní sazbu poplatků.

V současnosti zaplatí za psa nejvíce občan, který bydlí v domě s více než dvěma byty, a to rovnou tisícovku za jednoho, za dalšího čtyřnohého přítele pak 1500 korun. Na tom se nic nezmění ani od 1. ledna 2009, kdy má nová vyhláška začít platit. „V nové vyhlášce zůstaly platby zachovány, akorát jsme vyhlášku rozšířili o sazby pro podnikatele a osoby s trvalým bydlištěm na adrese ohlašovny městského úřadu,“ objasnila plánované změny Ondrašinová. Zda k obměně vyhlášky dojde, rozhodnou až zastupitelé na svém zasedání 11. prosince.

Motivovat lidi pro pořízení si psa z útulku se rozhodli už před časem také v dalších městech Novojičínska. Například v Odrách a ve Studénce praktikují úlevy na poplatcích už nějaký čas. „Pokud si občan Oder a okolních obcí vezme pejska z městského útulku, tak je osvobozen od placení až dva roky,“ informovala o stavu v Odrách referentka tamějšího finančního odboru Jana Šírová. „Jde vlastně o to, aby si lidé chtěli brát pejsky do péče. Aby psi nezůstávali v útulku,“ doplnila Šírová.

Podobná situace, jako v Odrách, je také ve Studénce. „Už delší dobu u nás platí vyhláška, podle které mají lidé, co si pejska z útulku vezmou domů, úlevu na poplatcích za něj po dobu jednoho roku,“ potvrdila Eva Matějková, daňová referentka Městského úřadu ve Studénce.