Ti, kdo přišli na předvánoční koncert dětí ze ZUŠ v Odrách do Kostela svatého Jakuba ve Spálově, si nemohli nevšimnout nové fasády kostela i lavic, které rovněž vypadaly jako nové. Nedávno se totiž podařilo dokončit rozsáhlou rekonstrukci spálovského kostela.

„Spálovský kostel byl silně zasažen vlhkostí, kvůli které se v interiéru rozšířily dřevomorka a dřevokazný hmyz. Ty poškodily kostelní lavice a další dřevěné vybavení. Už předloni proto proběhla vnitřní sanace zdiva kostela, vloni na ni navázaly vnější sanace stavby, renovace lavic a vymalování interiéru kostela," uvedl Vladislav Sobol, mluvčí skupiny ČEZ, jejíž nadace přispěla na rekonstrukci kostela částkou 250 tisíc korun.

Poslední rekonstrukce trvala prakticky celý rok. „Demontáž lavic proběhla už loni v lednu, v dubnu následovala sanace zdiva a hotovo jsme měli až v listopadu. Tím ale rekonstrukce zcela nekončí, v letošním roce budeme pokračovat renovací vybavení interiéru," sdělila Kamila Ambrožová, vedoucí Odboru rozvoje města Odry, pod které Spálov spadá.

Farář Zdenko Vavro, jenž spálovský kostel spravuje, upřesnil, že ještě je v plánu výměna oken, výměna schodiště na kůr a podlahy na kůru. „To hlavní už ale máme za sebou," poznamenal Zdenko Vavro.

Náklady na rekonstrukci kostela byly vysoké vnitřní sanace zdiva stála 754 tisíc korun, vnější sanace zdiva 283 tisíc korun, oprava kostelních lavic vyšla na 484 tisíc korun, oprava křížové cesty na 30 tisíc korun a malování kostela stálo 50 tisíc.

Původně gotický kostel svatého Jakuba je dominantou Spálova a jedinou kulturní památkou obce. První opravy kostela po roce 1989 začaly v roce 2011, současné rekonstrukce jsou jejich završením.