Příjemnému zvlažení momentálně léto nenahrává, neboť si tento týden vzalo dovolenou, a místo šortek a triček se lidé museli obléct to nepromokavých bund a teplých mikin. Předchozí tropické týdny se však na kvalitě vody příliš nepodepsaly, i když to neplatí o všech sledovaných lokalitách.

Pod drobnohledem krajských hygieniků je v okrese každoročně sledováno pět vodních nádrží. „Laboratorní analýzy prokázaly ve všech odebraných nádržích vyhovující kvalitu. Na dvou nádržích v okrese Nový Jičín, na vodní nádrži Odry-Vítovka a nádrži Čerťák, došlo k pomnožení zelených řas, v důsledku čehož došlo ke zhoršení senzorických vlastností vody," informují pracovníci Krajské hygienické stanice v Ostravě. Lidé navštěvující tyto místa však mohou být klidní. Pokud jim není proti srsti fakt, že bude voda o něco více zakalená, klidně se do ní mohou vrhnout. Zdravotní rizika v tomto případě nehrozí.

Stejnou kvalitu například hygienici evidují na nádrži Údolí mladých u Bílovce už od konce května, poprvé nyní dostala identické hodnocení i Vítovka u Oder. Jako jediná vodní nádrž na Novojičínsku se může vysmátým modrým sluníčkem (piktografické hodnocení kvality vody hygieniky) pochlubit ta větřkovická nedaleko Kopřivnice.

Koupání je prozatím bezproblémové i na ostatních nádržích Moravskoslezského kraje. Na konci června sice došlo k rapidnímu zhoršení kvality vody na Brušperku na Frýdecko-Místecku, kde hygienici koupání nedoporučovali, ale zákaz byl již zrušen.