Čtrnáct měsíců pracují mladí nadšenci z děkanátu v Novém Jičíně na zachování Křížové cesty spojující bývalé okresní město se štramberským Kotoučem. Díky úsilí mladých věřících lidí na Novojičínsku postupně ožilo několik kaplí a památečních křížů.

Projekt nazvaný Via Crucis „odstartoval" v září loňského roku. „Jeho hlavní myšlenkou, tedy to, o co jsme se snažili, bylo zachovat kulturní a především také duchovní hodnoty zdejších kaplí. Proto jsme se do této náročné práce pustili," uvedla tisková mluvčí děkanátu Nový Jičín Michaela Kubrická.

Projekt realizují mladí lidé z Novojičínska. Břemeno si na sebe vzali nemalé. „Dali jsme si předsevzetí zrekonstruovat sedm kaplí, vztyčit čtyři památeční kříže, jež budou mít za úkol symbolizovat původní, bohužel již nedochované kapličky. Jako poslední úkol na nás pak čeká vystavění závěrečného třináctého a čtrnáctého zastavení na Křížové cestě, a to ve formě moderní kaple," prozradila tisková mluvčí mladých věřících. Svatostánek přitom nebude mít díky své podobě na Novojičínsku obdoby. Půjde o zajímavou stavbu z dílny známého kopřivnického architekta Kamila Mrvy.

První výsledky projektu Via Crucis jsou v současné době již patrné. Plnou rekonstrukcí prošly tři kaple na katastrálním území obce Rybí. „Navíc je kompletně zprůchodněna celá stezka z Nového Jičína až na Kotouč, kde jsou zabetonovány základy pro vystavění posledního zastavení," doplnila Michaela Kubrická s tím, že práce pokračují také ve Štramberku, konkrétně na Horní Baště.

Tam se do rekonstrukce, kromě lidí angažovaných v projektu, zapojili také štramberští farníci a místní. Práce měli víc než dost. „V kapli museli odstranit veškeré degradované omítky, změřit vlhkost a stanovit takzvanou bezpečnou zónu. Poté dostal svatostánek kompletní novou omítku, a to speciální, sušící. Po těchto pracích přišlo na řadu to nejdůležitější, tedy zpětně vytvořit drobné štukatury, jako například letopočty. S tím nám neuvěřitelně pomohl pan Hykl, přezdívaný Baltazar. Jsme mu za to velmi vděční a moc mu děkujeme," přiblížili průběh prací mladí věřící s tím, že na Horní Baště by ještě letos rádi stihli generální opravu střechy, opravu schodiště a kamenné zídky. Malby v interiéru by pak měly být dokončeny na jaře příštího roku.

Projekt Via Crucis je financován Evropskou unií, z programu Mládež v akci. Dále se na něm grantovým programem podílí také Nadace Vodafone, Mládež česká národní agentura, KEMA Morava a další dárci. Křížová cesta na Novojičínsku by měla být kompletně dokončena v březnu roku 2013.