VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuřácká, či nekuřácká? Ode dneška je v tom jasno

Novojičínsko - První červencový den přináší změnu. Od tohoto dne musejí provozovatelé restaurací čitelně vyznačit, zda je jejich podnik kuřácký, či nekuřácký. Na Novojičínsku jsou na změnu připraveni.

1.7.2010
SDÍLEJ:

Oddělené prostory má například také novojičínská pizzerie Nano.Foto: Deník/Věra Růčková

Turista-nekuřák chce v parných dnech svlažit hrdlo v jedné z místních restaurací. K návštěvě jej vábí přitažlivá tabule, jež praví, že v této restauraci nabízejí ty nejrozmanitější alkoholické či nealkoholické nápoje a lákavá jídla. Ve vidině příjemně strávených chvil projde návštěvník hlavními dveřmi a vzápětí narazí. Ne do zdi, ani do dalších dveří či obsluhy, ale do hutného a poctivě produkovaného kouře ze stovek cigaret, jež zbarvily kdysi bílé stropy restaurace do šeda. Nekuřák zamrká, několikrát se nadechne a vrhá se nazpět k východu.

Takováto situace by už neměla po 1. červenci nastat. Provozovatelé restaurací totiž budou muset respektovat novelu takzvaného protikuřáckého zákona, která praví, že od nynějška musejí prokazovat na štítcích, umístěných na dveřích, zda jsou zařízením pro kuřáky, nekuřáky či mají oddělené prostory pro obě skupiny. Pokud provozovatel zákona nebude dbát, může jej potkat nepříjemná pokuta, a to až do výše pět tisíc korun.
A jak jsou na tom restaurace na Novojičínsku? Dotazovaný personál či přímo provozovatelé o změně ví a jsou náležitě připraveni. „My jsme nekuřácká restaurace už pět let. Kouřit se může jen venku, ale vevnitř ne. Máme na dveřích nálepku Nekuřácká restaurace,“ sdělil vedoucí Hospůdky Na Žabárně Igor Križák. Obdobně zařízeni jsou i ve Fulneku, kde je provozována Nekuřácká restaurace při městském kulturním centru. Tamější provozní ale přiznává, že zákazníků není tolik jako v protější hospodě U Fojtíků. „Na akce, svatby a narozeniny je to fajn, ale jde vidět, že tam, kde se kouří, je lidí víc,“ zmínila Dagmar Dubcová.

Také v Bílovci jsou s novelou obeznámeni. Například Restaurace Na Špici má oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. „Skládáme se ze šesti prostorů. Uvnitř jsou čtyři, a to je nekuřácký vinný sklípek, nekuřácká jídelna, kuřácký výčep a kuřácká vinárna s boxy. Venku je to celé kuřácké. O povinnosti víme. Existují nálepky, které vyjadřují to, že jsou prostory kuřácké i nekuřácké,“ upřesnil spolumajitel restaurace Martin Řeháček. Na obdobné rozdělení mohou narazit návštěvníci mimo jiné i šenovské restaurace Na Fojtství, jak bylo Deníku potvrzeno. „Samozřejmě, jsme připraveni.“

Autor: Věra Růčková

1.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

JEDNA Z NADĚJÍ novojičínského plaveckého klubu Marie Skopalová (uprostřed) ukázala hned na úvod sezony výtečnou formu.

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

ZÁVIŠICKÝ TALENT Radek Rýpar (vpravo) získal na Českém poháru v Brně v nabité konkurenci bronz. Na snímku s rovněž bronzovým Danem Šimkem. Snímky. TJ Závišice

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Křížová cesta povede z Bílovce směrem na Bílov a hotová má být na jaře příštího roku.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Odkup pozemku od Jednoty Hodonín schválili zastupitelé Mořkova.

Hokejisté kopřivnické Tatry pomohli dobré věci

Druholigoví hokejisté Tatry Kopřivnice společně darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.   

Evropské poháry? Postupně za tím půjdeme

Říká v rozhovoru pro Deník spojka extraligové Kopřivnice Patrik Fulnek, který by rád pomohl naplnit čtyřletou vizi klubu.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení