Přihlášeno je celkem 50 závodníků a mezi nimi jsou účastníci ze Slovenska, Rakouska, Itálie a jedna až z Jihoafrické Republiky. Ze čtyř přihlášených psích plemen vedou němečtí ovčáci, další jsou belgičtí ovčáci malinois a po jednom belgický ovčák tervueren a velký knírač.

Partutovický dřevěný větrný mlýn, léto 2021.
Majitel dvoupatrového větrného mlýna má jasno: Dědictví se musí udržovat

Poradce výcviku Českého klubu německých ovčáků, národního i mezinárodního rozhodčího sportovní kynologie a jednoho z pořadatelů této soutěže Jiřího Tichého z kylešovické organizace vysoký počet německých ovčáků rozhodně nepřekvapuje. „Jsou to poctiví pracanti, kteří chtějí hlavně vykonávat nějakou aktivní činnost s dobrými úmysly, kterým je však třeba rozumět.

Německý ovčák bude prostě pracovat pořád a rád, je to pes, který nechce nikdy zklamat.,“ vysvětluje Jiří Tichý svůj vztah k tomuto plemeni. Právem je pyšný na svou fenku Codetu Galán Nalag, se kterou se na Mistrovství světa umístil na třináctém místě, což byl obrovský úspěch. Teď má velké ambice jeho dvouletý Yukon Favory Cross, který je ve výcviku velmi talentovaným začátečníkem.

Nápad uspořádat kynologickou soutěž všech pracovních psích plemen pro kynologické seniory amatéry dostal Jiří Tichý zhruba před pěti roky, ale jak to tak bývá, k uskutečnění pořád chyběl čas.

Fotbalový Memoriál Alfréda Bitomského, srpen 2021.
Budova na hřišti v Chlebičově prošla rekonstrukcí. Otevření spojili s memoriálem

„Covid nám ho však nabídl víc než dost a tak jsme se týmově pustili do realizace. Soutěže budou podle mezinárodního zkušebního řádu IGP ve zkouškách IGP 1 a IGP 3 ve stopě, poslušnosti a obraně. Poslušnost a obrana budou v Suchdole nad Odrou probíhat na fotbalovém stadionu a ve stopě budou závodníci soutěžit na nedalekých travnatých plochách," přibližuje Jiří Tichý průběh této unikátní soutěže.

Program pro diváky i závodníky však nezahrnuje jen soutěžení. V sobotu se mohou od 19 hodin pobavit na večírku, který jim nabídne hudbu, tanec i tombolou se zajímavými cenami. Přímo na stadionu budou mít po oba soutěžní dny připraveno občerstvení včetně sladkostí a sponzorující firmy jim představí své potřeby pro psy a krmivo.